Κορονοϊός: Ποιους κινδύνους κρύβουν οι αυτοσχέδιες μάσκες

Κορονοϊός: Ποιους κινδύνους κρύβουν οι αυτοσχέδιες μάσκες
Γυναίκα η οποία φορά αυτοσχέδια μάσκα για προφύλαξη από τον κορονοϊό. AP

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για τη χρήση μασκών από υγιή άτομα. Ο κ. Τσιόδρας τονίζει ότι το όφελος είναι μικρό.

Εντείνονται οι συζητήσεις για τη χρήση μάσκας από υγιή άτομα, σχετικά με το πόσο αυτό μπορεί να προστατέψει από τη μετάδοση του κορονοϊού. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε και πάλι ότι το όφελος είναι μικρό, ενώ αντίθετα η χρήση αυτοσχέδιων μασκών μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση και διασπορά του ιού.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε προχθές την προαιρετική, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

Ο λόγος που προχώρησε στην αλλαγή των συστάσεών του έχει να κάνει με το κατά πόσο άτομα χωρίς συμπτώματα που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό συμβάλλουν στη διασπορά του. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.

«Το CDC δεν πρότεινε αυτή την προαιρετική χρήση επειδή άλλαξε το μήνυμα ότι δηλαδή δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, αλλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Οι Αμερικανοί λοιπόν λένε, πως φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου, μία υφασμάτινη μάσκα για να μην κολλήσω τους άλλους όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, σε σημεία όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ο κ. Τσιόδρας λοιπόν τονίζει ότι αυτά τα καλύμματα χρειάζονται μεγάλη προσοχή. «Δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας. Επίσης μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες» αναφέρει.

Και διευκρινίζει: «Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης» .

Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Και για αυτό και δεν συστήνεται και τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, τονίζει ο καθηγητής.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής» καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version