Κορονοϊός: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος με τα μονοκλωνικά αντισώματα στις εγκύους

Κορονοϊός: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος με τα μονοκλωνικά αντισώματα στις εγκύους
Μονοκλωνικά αντισώματα Shutterstock

Για την ισχύ προστασίας που προσφέρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στις εγκύους, μίλησε ο Γιάννης Κωστόπουλος. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Για την προστασία που προσφέρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στις ανεμβολίαστες εγκύους που νοσούν από κορονοϊό και βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, μίλησε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ ανέφερε ότι μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος βαριάς νόσησης.

“Οι γυναίκες που είναι στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών μπορούμε να δώσουμε μονοκλωνικά αντισώματα. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση”, δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό εγκύων

Αναφορικά με όσες γυναίκες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και τους ενδοιασμούς των γιατρών, ο Γιάννης Κωτσιόπουλος έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου να γίνει σαφές ότι όλοι οι ιατροί μπορούν να κάνουν αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για τους ασθενείς τους.

“Είναι κρίμα να έχουμε 2.000 δόσεις διαθέσιμες και να μην τις χορηγήσουμε, ιδίως τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση”, τόνισε.

“Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλη την φαρέτρα των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, πέρα από τον εμβολιασμό που είναι και το βασικό εργαλείο. Είναι σημαντικό πως σιγά-σιγά έρχονται κάποια φάρμακα για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους ασθενείς που έχουν Covid-19.

Mόλις εγκρίθηκαν τα μονοκλωνικά αντισώματα από τον EMA, μέσα σε λίγες ημέρες στήσαμε μία υποδομή σε δέκα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα όπου και μπορεί να γίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών που είναι υποψήφιοι να νοσήσουν σοβαρά”, επισήμανε.

Δείτε στο explainer video του 24MEDIA Lab τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα