Κορονοϊός: Ρισκάρει με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας η χώρα

Κορονοϊός: Ρισκάρει με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας η χώρα
Τεστ για κορονοϊό. AP

Τα αυξανόμενα κρούσματα σε καθημερινή βάση ακόμη και με χαμηλό ρυθμό δείχνουν ότι η δυναμική αναζωπύρωση της επιδημίας βρίσκεται προ των πυλών. Η χώρα δεν αντέχει δεύτερο απαγορευτικό τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος

Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες να ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το τριήμερο που είχε προηγηθεί, όμως το γεγονός αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί την εντύπωση ότι η επιδημία αναχαιτίζεται. Όπως μάλιστα τόνισε χθες ο ο καθηγητής Πολιτικών της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, ο ιός δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα καθώς δεν υπήρξε καμία μέρα που να μη σημειωθεί νέο κρούσμα και απαιτούνται νέα μέτρα. Όμως η δυνατότητα για δεύτερο απαγορευτικό δεν υπάρχει.

Είναι γεγονός ότι από την αρχή του Ιουλίου τα συνολικά νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 417, αριθμός αρκετά σημαντικός, με τα περίπου 240 να συνδέονται με ταξίδι. Ο αριθμός δεν είναι καθόλου μικρός αν αναλογιστεί κανείς το πως ξέσπασε στη χώρα η επιδημία, με μερικές δεκάδες κρούσματα σε Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση ενός δεύτερου κύματος ακόμη και μέσα στον Αύγουστο δεν είναι διόλου απίθανη, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία. Μάλιστα στις 12 του μήνα και κοιτάζοντας το σχετικό χάρτη της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ διαπιστώνουμε ότι ένας ακόμη νομός, ο νομός Λευκάδας, εντάσσεται πλέον μεταξύ εκείνων που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Δηλαδή συγκαταλέγεται μεταξύ των νομών όπου έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 50 και πλέον κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Με βάση τον πληθυσμό του νομού δηλαδή έχουν βρεθεί εκεί 10 και πλέον νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες καθώς στην περιοχή στο παρελθόν υπήρξαν 1-2 το πολύ κρούσματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, “αν δεν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα (όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και τα δημόσια πρόσωπα) θα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε εγχώρια και ορφανά κρούσματα γιατί δεν μηδενίσαμε την παρουσία του ιού στη χώρα μας. Είχαμε βέβαια καταφέρει να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων”.

Συμπληρώνει ακόμη ότι προ δύο μηνών είχε τονίσει το παράδοξο της πρόληψης: “όταν τα μέτρα πετυχαίνουν τότε υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε. Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της εξελισσόμενης κατάστασης”.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι “δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια”.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία από το Κυβερνητικό παρατηρητήριο για τον Covid-19 από την αρχή του Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 76 νέα κρούσματα στην Αττική (πολλά από τα οποία σε ταξιδιώτες), 122 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 124 στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ χαρακτηριστική είναι η αύξηση στα Επτάνησα στα 38 από 14!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version