Κορονοϊός: Σημαντικός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που δεν εντοπίζονται στις πύλες εισόδου

Κορονοϊός: Σημαντικός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που δεν εντοπίζονται στις πύλες εισόδου
Γυναίκα με μάσκα μπροστά από σχετικό γκράφιτι. AP

Το 1 στα 10 νέα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Ιούλιο αφορά σε εισερχόμενο άτομο από το εξωτερικό που βρέθηκε θετικό στον ιό, αρκετά μετά το πέρασμα των συνόρων.

Στα 703 νέα κρούσματα ανέρχεται ο μέχρι στιγμής ο απολογισμός της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα τον Ιούλιο, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται έγκαιρα στις πύλες εισόδου. Ένας όμως αριθμός που προκαλεί ανησυχία είναι τα κρούσματα τα οποία αν και φέρουν τον ιό, εντοπίζονται αργότερα. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί 76 εισαγόμενα κρούσματα τα οποία εισήλθαν οικειοθελώς σε δομή υγείας για να εξεταστούν.

Το γεγονός αυτό θεωρείται ανησυχητικό, καθώς τα άτομα αυτά μέχρι να διαγνωστούν αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές και επειδή τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να έχουν ήδη μεταδώσει τον κορονοϊό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι έχουν μολύνει πολλούς συμπολίτες μας ή τουρίστες, αλλά η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας είναι σε σημαντικό βαθμό δύσκολη.

Επίσης επειδή θεωρούνται εισαγόμενα κρούσματα δεν επηρεάζουν το δείκτη μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος παραμένει ακόμα κάτω από το 0,5 και θεωρείται από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Εκείνο που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι για 3 συνεχόμενες ημέρες τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται είναι πάνω από 30. Βέβαια καθημερινά υπάρχει και μια σχετική εκκαθάριση των καταχωρημένων θετικών στον κορονοϊό ατόμων, καθώς υπάρχουν και διπλοεγγραφές στα σχετικά αρχεία. Έτσι αν και το τριήμερο που προηγήθηκε τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 101, με βάση τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τα “καθαρά” αριθμητικά κρούσματα για το διάστημα αυτό είναι λίγο χαμηλότερα δηλαδή 98.

Η προηγούμενη αναφορά γίνεται προκειμένου να εξηγηθεί η όποια αναντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στα ημερησίως εντοπισμένα νέα κρούσματα και τη συνολική αριθμητική αποτύπωση από την έναρξη της επιδημίας.

Βέβαια υπάρχει ένα σημαντικό πεδίο όσον αφορά στην ενημέρωση για τα ακριβή νούμερα που αφορά τους ελέγχους κι εδώ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Το Κυβερνητικό Παρατηρητήριο για την Covid-19 επισημαίνει ότι ο μέσος ημερήσιος όρος των τεστ που γίνονται είναι 5000 ημερησίως μέσα στον Ιούλιο δηλαδή περίπου 115 χιλιάδες από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες. Το μέγεθος αυτό συμφωνεί και με την αποτίμηση του ΕΟΔΥ.

Όμως ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Τρίτης ανέφερε ότι μέχρι τις 19/7 μόνο στις πύλες εισόδου έγιναν κατά μέσο όρο στη χώρα καθημερινά 6732 έλεγχοι. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και βεβαίως σημειώνεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο κενό στην ενημέρωση.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το απόγευμα της Πέμπτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 33, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα:

  • 10 εντοπίστηκαν όπως αναφέραμε κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 εκ των οποίων τα 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες), ενώ 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 430864 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6254 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα