Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα παιδιά – Ποσοστά νόσησης και θνητότητας

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα παιδιά – Ποσοστά νόσησης και θνητότητας
Μαθητές σε δημοτικό σχολείο Eurokinissi

Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του νοσοκομείου παίδων "Αγία Σοφία" ,Αθανασία Λουρίδα, εξηγεί για τον κορονοϊό και τα παιδιά.

Στους ρυθμούς του κορονοϊού κινείται η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, με τον γιο της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη, του πρώτου κρούσματος, να νοσεί. Σχολεία έχουν κλείσει, εξετάζονται μαθητές, μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία, Αθανασία Λουρίδα μιλώντας στην ΕΡΤ, φάνηκε καθησυχαστική. “Ο νέος κορονοϊός δεν προσβάλει τα παιδιά, ελάχιστα παιδιά έχουν αρρωστήσει σε όλο τον κόσμο και στις χιλιάδες κρούσματα που έχουμε και στην Κίνα, ο αριθμός των παιδιών είναι πολύ μικρός. Τα παιδιά αρρωσταίνουν λίγο και με ελαφρά συμπτώματα συνήθως ή και εντελώς ασυμπτωματικά” δήλωσε.

Και πρόσθεσε: “Βεβαίως υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να κάνουν βαριά νόσηση αλλά συνήθως έχουν υποκείμενα νοσήματα. Φαίνεται ότι όλοι οι κορονοϊοί, από την εμπειρία που είχαμε από τους προηγούμενους σοβαρούς κορονοϊούς, όπως είναι ο SARS και ο MERS, τα παιδιά δεν προσβάλλονται”.

Όπως τόνισε η κα Λουρίδα μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που υπάρχουν για τον COVID-19, δεν έχει πεθάνει κανένα παιδί. “Απ’ όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, η θνητότητα για τα παιδιά από 0 έως 9 ετών είναι μηδενική. Για τους εφήβους είναι πολύ χαμηλή, παρόμοια με την θνητότητα της κοινής γρίπης. Η θνητότητα του συγκεκριμένου κορονοϊού αυξάνει με την ηλικία, και στους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι περίπου στο 3,6% και για τους άνω των 80 ετών, που έχουν και άλλα νοσήματα, φτάνει το 15%”.

Να σημειωθεί ότι ο 10χρονος γιος της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη είναι μεν “θετικός” στον ιό αλλά ασυμπτωματικός και αποφασίστηκε να νοσηλευτεί μαζί με τη μητέρα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version