Κραυγές στο Μενίδι: ‘Θα χυθεί αίμα, αν μας ξανακάψουν τα σπίτια’

Κραυγές στο Μενίδι: ‘Θα χυθεί αίμα, αν μας ξανακάψουν τα σπίτια’

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο Μενίδι, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Οργή και στους Ρομά που καταγγέλλουν ότι έχουν στοχοποιηθεί. Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία, με εξαίρεση αυτό του 10χρονου Μάριου. Το News 24/7 βρίσκεται στην περιοχή

Ο θάνατος του 10χρονου Μάριου και τα όσα ακολούθησαν έχουν καταστήσει πλέον την κατάσταση στο Μενίδι ανεξέλεγκτη.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που έλαβαν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή κατέληξαν σε επιθέσεις στον καταυλισμό, με μια μικρή μερίδα συμμετεχόντων να βάζουν μέχρι και φωτιές σε σπίτια των Ρομα.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω εξελίξεις περισσότερο έχουν οξύνει πάρα έχουν κατευνάσει το κλίμα. Οι Ρομά από την πλευρά τους λένε πλέον πως δεν είναι δυνατόν να καίγονται τα σπίτια τους. “Δεν έχει βρεθεί αυτός που έριξε με το όπλο ακόμα. Κι εμείς λέμε να βρεθεί ο ένοχος αλλά κάνεις δε μιλάει για το γεγονός ότι μας βάζουν φωτιά και μας πυροβολούν. Τα ξημερώματα ήρθαν ρωσοποντιοι οι οποίοι μας έριχναν με όπλα και έκαιγαν τα σπίτια. Δεν έγινε καμία σύλληψη από την αστυνομία. Γιατι;” είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ρομά που μένουν στον καταυλισμό, συμπληρώνοντας πως “σήμερα είμαστε προετοιμασμένοι και τους περιμένουμε. Αν έρθουν πάλι να μας κάψουν τα σπίτια θα χυθεί αίμα”.

Από την άλλη, πολίτες που συμμετείχαν και χθες στη διαμαρτυρία, τονίζουν στο News 24/7 ότι το πρόβλημα στην περιοχή είναι πολύ σοβαρό εδώ και χρόνια, καθώς η γκετοποίηση και η απομόνωση των Ρομά αλλά και η ελλιπής αστυνόμευση έχουν ευνοήσει την παρανομία και την εγκληματικότητα. Όμως, όπως επισημαίνουν, η λύση δεν έρχεται με το να πυρπολούνται σπίτια και να στοχοποιούνται όσοι ζουν στον καταυλισμό, αλλά μόνο με οργανωμένη παρέμβαση της Πολιτείας η οποία εδώ κι χρόνια αδιαφορεί για το πρόβλημα στην περιοχή.

 

Εξάλλου τα σχολεία σήμερα στο Μενίδι λειτουργούν κανονικά, με εξαίρεση το σχολείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 10χρονος Μάριος, το οποίο είναι μεν ανοικτό αλλά τα λιγοστά παιδιά που πήγαν συζητούν με ψυχολόγους που βρίσκονται εκεί.

Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί δημοτικό συμβούλιο με τα θέματα που θα συζητηθούν όμως, να μην αφορούν την εγκληματικότητα, όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός στο Ραδιόφωνο 24/7. Ωστόσο την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων. Ισχυρή αστυνομική δύναμη παραμένει στο Μενίδι, καθώς οι χθεσινές επιθέσεις σε σπίτια από τη μια αλλά και οι εξοργισμένοι σήμερα Ρομά από την άλλη, δεν προμηνύουν μια ήρεμη ημέρα στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα