Κυρίτσης: Περιμένουμε βία από τους πρόσφυγες

Κυρίτσης: Περιμένουμε βία από τους πρόσφυγες

Για ξεσπάσματα βίας από τους πρόσφυγες για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία, προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση

Για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα με μαζικές μεταφορές στην γειτονική μας χώρα προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Observer.

Oι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τη νομιμότητά της. Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με 800 πρόσφυγες να έχουν αποδράσει από κέντρα κράτησης στη Χίο, αναφέρει το δημοσίευμα. Περίπου 750 πρόσφυγες αναμένεται να σταλούν πίσω στην Τουρκία από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη από τη Λέσβο στο Δικελί.

“Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες”, δήλωσε στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. 

Μόλις 24 ώρες πριν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ προέκυψε ότι η Frontex δεν έχει στείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της διαδικασίας. Οκτώ πλοία της Frontex θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση μετά από fast-track ακροάσεις για άσυλο.

Ωστόσο, από τους 2.300 υπαλλήλους που είχε υποσχεθεί η ΕΕ να στείλει στην Ελλάδα, μόνο 200 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής, επεσήμανε ο κ. Κυρίτσης. “Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα