Σεισμός στη Ζάκυνθο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Άλλαξε χρώμα η θάλασσα από τις κατολισθήσεις

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Άλλαξε χρώμα η θάλασσα από τις κατολισθήσεις
Κατολίσθηση βράχου στην παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 Eurokinissi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί εξαιτίας των συνεπειών από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής. Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, ενώ μετά από έλεγχο αποκλείστηκε η πρόσβαση στον λιμενοβραχίονα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Ζακύνθου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τον ισχυρό σεισμό 6,4 ρίχτερ της Παρασκευής.

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί “ξύπνησαν” τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Στο νησί βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Αποκλείστηκε η πρόσβαση στον λιμενοβραχίονα

Με την συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχιόνα του μώλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες: οι τσιμεντένιες διακοσμητικές κολόνες που δημιουργούν τις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και αυτό που αναμένεται είναι μέτρα αποκατάστασης που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στην απομάκρυνση τους.

Λέκκας: Άλλαξε χρώμα η θάλασσα

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και Καθηγητής Γεωλογίας έκανε λόγο για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του ναυαγίου. Μάλιστα ο κ. Λέκκας ανέφερε και αλλαγή στο χρώμα της θάλασσας εξαιτίας των εκτεταμένων καταπτώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λέκκας “Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε γεγονός που καταδεικνύει πως ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου”.

Μεγάλη κατολίσθηση στις Μυζήθρες

Μετά τον σεισμός των 6,4 Ρίχτερ και την πληθώρα μικροσεισμών, η παραλία του Ναυαγίου δεν είναι η μόνη που πλήττεται από τις κατολισθήσεις.

ermisnews.gr

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, μεγάλοι όγκοι βράχων αποκολλήθηκαν εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας και έχουν σκεπάσει την ακτή της παραλίας Μυζήθρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα