Λήγουν οι προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας και επίδομα θέρμανσης – Τι ισχύει για τα ενοίκια

Λήγουν οι προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας και επίδομα θέρμανσης – Τι ισχύει για τα ενοίκια
Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας eurokinissi

Κλείνουν σήμερα οι προθεσμίες για επιδόματα θέρμανσης, αποζημιώσεις ενοικίων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Έρχονται πρόστιμα. Όσα πρέπει να ξέρετε.

Στο τέλος της ημέρας κλείνουν οι προθεσμίες για επιδόματα θέρμανσης, αποζημιώσεις ενοικίων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ουσιαστικά ο χρόνος που απομένει είναι σύντομος για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 αλλά και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.

Ουσιαστικά από αύριο στους κατόχους οχημάτων δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν υπέβαλλαν ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχήματος θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών. Όσοι, ωστόσο, πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας μετά την Παρασκευή που έληξε κανονικά η προθεσμία και έχουν χρεωθεί με πρόστιμο θα λάβουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλλαν.

Πάντως όσοι καταθέσουν πινακίδες θα πρέπει να περιμένουν να δουν εάν σε 2-3 μήνες το υπουργείο Οικονομικών να επανεργοποιήσει τα τέλη με το μήνα, όπως το 2020.

Σήμερα επίσης λήγει η προθεσμία για την υποβολή των παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό επίδομα. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να γίνει μέχρι χθες 28 Φεβρουαρίου. Επειδή όμως ήταν Κυριακή, τα παραστατικά θα γίνονται αποδεκτά και σήμερα 1η Μαρτίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις 688.412 αιτήσεις που έχουν υποβάλει τα νοικοκυριά και έχουν κριθεί ως επιλέξιμες, έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής οι 355.314.

Από τους 565.222 καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και δικαιούνται επίδομα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά οι 317.396. Η επόμενη πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί στις 31 Μαρτίου ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα λάβουν το επίδομα όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο.

Ακίνητα

Σε σχέση με τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μηδενικά ή η «κουρεμένα» ενοίκια τον Ιανουάριο θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι σήμερα για να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Εφόσον το πράξουν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά από τις 15 Μαρτίου.

Πάντως πολλοί ιδιοκτήτες δεν είδαν αποζημιώσεις ή συμψηφισμούς για δηλώσεις Covid που υπέβαλλαν λόγω λαθών και παραλείψεων κι έτσι αναμένεται να φανεί εάν για τις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα και να δοθεί προθεσμία ενός μήνα στους φορολογούμενους για να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι με βάση με επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα, να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι μετά τις βελτιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κατά την υποβολή της δήλωσης Covid γνωρίζει εάν ο ενοικιαστής είναι πληττόμενος και συνεπώς δικαιούται μείωση του ενοικίου.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), πάντως, με επιστολή στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις και συγκεκριμένα θέλουν η πλατφόρμα να εμφανίζει:

•και το/τη σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η,

•το είδος της κάθε μίσθωσης και όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή,

•την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης το ορθό ποσοστό μείωσης (100% ή 40%).

Επίσης ζητούν:

•Να ενημερωθούν με μηνύματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους του δεκάμηνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί μηνιαία προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων ώστε ουδείς να χάσει αποζημίωση για τυπικά σφάλματα και αβλεψίες.

•Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα.

•Να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου και έμφαση στην ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων για τις υπομισθώσεις ακινήτων.

•Να ταξινομούνται οι δηλώσεις βάσει επωνυμίας ή ΑΦΜ ενοικιαστή για τη διευκόλυνση όλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα