Lockdown: Παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Lockdown: Παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου
Την πορεία της επιδημίας και την επόμενη εβδομάδα θα αναλύσουν οι υγειονομικές αρχές προκειμένου να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας η Ελληνική κοινωνία. Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου. Σύστησε ιδιαίτερη προσοχή στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα.

Τα ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού παρατείνονται μέχρι και Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ώρα έξι το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας την παράταση του lockdown επί του παρόντος.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού κρουσμάτων Covid-19 και εφόσον αυτή η τάση συνεχιστεί θα μειωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ και τότε η κυβέρνηση θα σχεδιάσει σταδιακή επάνοδο σε μία κάποιας μορφής κανονικότητα.

Χαρακτήρισε όμως επιβεβλημένη επί του παρόντος την απόφαση για παράταση του lockdown καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Υπογράμμισε δε την έντονη ανησυχία σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαϊα και η Λέσβος.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Πάτρα και εν όψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης, επέστησε την προσοχή όλων των πολιτών για αυστηρή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικοί εορτασμοί που θα είχαν δραματικές συνέπειες. Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους Πατρινούς να γιορτάσουν στα σπίτια τους και όχι με επισκέψεις, που όπως επισήμανε απαγορεύονται ούτως ή άλλως, αφού δεν υπάρχει σχετικός κωδικός SMS.

“Όποιος βιάζεται σκοντάφτει” ήταν μάλιστα η σιβυλλική απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση εάν θα παραταθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 τις ημέρες των εορτών καθώς και με ποιο κωδικό θα μπορούν οι πολίτες να πάνε για τα ψώνια των Χριστουγένννων, εφόσον ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

“Ας περιμένουμε λίγο το σχέδιο της κυβέρνησης και θα δούμε πως θα γίνουν οι μετακινήσεις μας. Επαναλαμβάνω: Ας στηρίξουμε όλοι τα μέτρα. Εχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μπροστά μας, που μπορούμε να ρίξουμε πραγματικά το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την κοινότητα και να ξανα ανοίξουμε με ασφάλεια τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πριν τις γιορτές” πρόσθεσε ο κ.Πέτσας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το “σύνθημα” λοιπόν της κυβέρνησης είναι πως τώρα εξακολουθεί να υπάρχει lockdown και απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων, με την όποια συζήτηση για την άρση να μετατίθεται για αργότερα.

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, χωρίς να αποκλείσει νέα δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τόνισε και επανέλαβε πολλάκις: “Προς το παρόν οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρθηκαν, οι οποιες συνιστούν πηγές ανησυχίας”.

Στην επόμενη εβδομάδα παρέπεμψε και τη συζήτηση για άρση μέτρων δύο ταχυτήτων, δηλαδή για το εάν περιοχές της χώρας με βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα θα βγουν νωρίτερα από το lockdown, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να ανακοινώσει κάτι για τα σχολεία, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι προέχει η τήρηση των μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι είναι δεδομένο πως οι πολίτες δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά σε αυτό το δεύτερο lockdown, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και το ζήτημα της κόπωσης μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, αλλά από εκεί και πέρα σημείωσε, αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη εβδομάδα που ήταν πολύ πιο χαλαρή η αντιμετώπιση από τους πολίτες, γενικά υπάρχει μία πολύ καλύτερη συμμόρφωση και μία μεγαλύτερη μείωση της κινητικότητας. Εκτίμησε ότι σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα αποσυμφορηθεί και η πίεση στο ΕΣΥ, προειδοποίησε όμως ότι και οι λίγοι παραβατικοί είναι ικανοι να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών.

Τόνισε ότι ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα θα ενταθούν οι έλεγχοι από όλους τους ελεγκτικους μηχανισμους, παραδεχόμενος ότι υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων και την μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version