Μάγδα Φύσσα: Η μάνα – κουράγιο

Μάγδα Φύσσα: Η μάνα – κουράγιο

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του μοναχογιού της, Παύλου, η Μάγδα Φύσσα εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής και έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση. Το NEWS 24/7 καταγράφει τις δηλώσεις της που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Οκτώβριος του 2013. Η Μάγδα Φύσσα για πρώτη φορά εμφανίζεται δημόσια για να μιλήσει για το φονικό. Για τον κόσμο είναι ακόμη η μητέρα του 34χρονου μουσικού, Παύλου, που πριν μερικές εβδομάδες είχε χάσει τη ζωή του από χρυσαυγίτες. Ωστόσο δεν θα περάσει πολύς καιρός που η γυναίκα αυτή θα μετατραπεί στη “μάνα όλων”, ένα σύμβολο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του κόσμου.

Η Μάγδα Φύσσα μπροστά στις φωτογραφίες του γιου της, μιλά για το βίαιο τρόπο με τον οποίο άλλαξε η ζωή της οικογένειάς της. Λέει για τη Χρυσή Αυγή, ότι για την ίδια “μόνο κόμμα δεν είναι συμμορία. Δεν εχω να πω τιποτ’ άλλο για αυτούς”.

Όσο για την την τιμωρία των υπευθύνων, η μητέρα του 34χρονου Killah P αναφέρει: “Το να τους δω κρεμασμένους, για μένα είναι η λύτρωσή τους. Το αν είναι στη φυλακή και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης να πρέπει να φορολογείται για να τους ταΐζει, πάλι δεν το βλέπω σωστό. Για μένα δεν υπάρχει μια τιμωρία που να λέω ‘αυτό θέλω να γίνει’. Θέλω να γυρίσω το χρόνο πίσω και να μην είχε γίνει ποτέ αυτό”. Όσο δύσκολο κι αν ειναι για εκείνη, προσπαθεί να το εξηγήσει: “το θέμα είναι ότι σήμερα εγώ δεν έχω το παιδί μου. Δεν έφταιξε σε τίποτα, δεν τους προκάλεσε…”

Από εκείνη τη συνέντευξη στους ‘Πρωταγωνιστές’ και στο Σταύρο Θεοδωράκη, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Τότε αναρωτιόταν “πώς θα αντέξουμε την απώλεια αυτή;”, όμως με τον καιρό η στάση της άλλαξε. Άντεξε και έγινε σύμβολο κυρίως με τη στάση της απέναντι σε αυτούς που ονομάζει “εγκληματική, ναζιστική, φασιστική οργάνωση”.

Η Μαγδα Φύσσα σταδιακά ξεκίνησε έναν αγώνα για τη δολοφονία του γιου της και τη δικαίωση. Με περισσή αξιοπρέπεια και δύναμη συμμετέχει σε κινητοποιήσεις κατά του φασισμού και του ναζισμού, προχωρά σε μηνύσεις όταν αμαυρώνεται η μνήμη του Παύλου Φύσσα, όπως η πρόσφατη καταδίκη χρυσαυγίτη για περιύβριση νεκρού, ενώ τολμά να αντιδρά σε άδικες συμπεριφορές όταν βρίσκεται στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, κατάφερε να προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν με δημόσια έκκληση ζήτησε να “ξεμπλοκάρει” η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι βρέθηκε στη Βουλή για να μιλήσει με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νικ. Βούτση και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλο, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Μάγδα Φύσσα μέχρι σήμερα παραμένει δυνατή, αλλά και πιο ξεκάθαρη. Ο χρόνος της επέτρεψε να πάρει απαντήσεις για το τί συνέβη το μοιραίο βράδυ που δολοφονήθηκε ο μοναχογιός της και να μπορέσει να εξωτερικεύσει όσα ένιωθε και σκεφτόταν. Η πιο πρόσφατη συνέντευξή της δόθηκε στο Ραδιόφωνο 24/7, όπου ανέλυσε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και οδήγησαν στο φονικό, στη στάση του Παύλου Φύσσα και στη Χρυσή Αυγή.

Μιλώντας στον Κώστα Αρβανίτη και στη Φυλή των Φίλων τον περασμένο Ιούνιο, έκανε λόγο για “στοχευμένη επίθεση” σε βάρος του Παύλου Φύσσα, αλλά και στο ότι ο γιος της ήταν εκείνος που υπέδειξε το δολοφόνο του: “Έμεινε σε δρόμο μεγάλο και φωτεινό. Εάν γινόταν σε κάποιο σκοτεινό δρομάκι, σήμερα θα μιλούσαν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δεν θα μαθαίναμε τι πραγματικά συνέβη” είπε. Σε αντίθεση με την πρώτη της συνέντευξη, αυτή τη φορά αναφέρθηκε αναλυτικά στη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς τη “εγκληματική, ναζιστική, φασιστική οργάνωση” και πρόσθεσε ότι “αστυνομία και χρυσή αυγή είναι ένα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη υπόθεση”. Κι αυτό γιατί όπως είπε, οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο, υποστήριξαν ότι “ήταν πολλοί και δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι ή ότι λιποθύμησαν και άλλες δικαιολογίες για να αποφύγουν να πουν αυτό που είδαν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα