Μάτσα για ψυχική υγεία: Το πρόβλημα είναι η ‘περιστρεφόμενη πόρτα’

Μάτσα για ψυχική υγεία: Το πρόβλημα είναι η ‘περιστρεφόμενη πόρτα’
Στιγμιότυπο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο Σ/Ν που προωθεί του Υπουργείο Υγείας και κλείνει τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ,Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 Eurokinissi

Η Κατερίνα Μάτσα στηλίτευσε την άποψη του Κ. Μητσοτάκη περί αριστείας ενώ στάθηκε στη συστημική αποτυχία της αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας

Άθλια χαρακτήρισε την κατάσταση στις δομές ψυχικής υγείας η ψυχίατρος με πολλά χρόνια δράσης στο πρόγραμμα “18 Άνω” Κατερίνα Μάτσα.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και πως η ψυχιατρική κοινότητα και η Πολιτεία έχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς μένουν στην καταστολή και δεν βοηθούν στην επανένταξη ώστε να βρουν δουλειά μετά την περιπέτειά τους.

Όπως είπε, έχουν επαναφέρει το ηλεκτροσόκ, οι ψυχίατροι μιλούν για επικινδυνότητα με αποτέλεσμα να ασχολούνται με την καταστολή και τελικά τον έλεγχο αυτών των ανθρώπων και όχι με την ουσιαστική βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι το 60% είναι εγκλεισμοί, δηλαδή εισαγγελικές εντολές υπογραμμίζοντας πως όλο αυτό είναι λανθασμένη άποψη και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αντί να λύνει.

Τόνισε ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί όλοι οι τύποι διαταραχής και κυρίως η κατάθλιψη.

Η οικονομική κρίση, η αύξηση των ανισοτήτων σπάνε τους κρίκους ασφαλείας, διαλύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και κάνει τους ανθρώπους ευάλωτους, κλείνονται στον εαυτό τους απογοητευμένοι είπε η κ. Μάτσα. Σαν πρόβλημα ανέδειξε το ζήτημα της “περιστρεφόμενης πόρτας” με τους ασθενείς να μπαινοβγαίνουν στις κλινικές και στα ιδρύματα και να μην επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία.

Αναφερόμενη μάλιστα στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου, τόνισε ότι έκανε άλμα προς τα πίσω. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης, μας είπε ότι στη ζωή θα υπάρχουν μηδενικά. Ίσως και να τα κλείσουμε σε άσυλα ή σε νησιά σημείωσε η κ. Μάτσα και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σχεδιάσει συνολικά την ψυχική υγεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα