Μαζική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Μικροεπεισόδια στην Αμφιάλη

Μαζική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Μικροεπεισόδια στην Αμφιάλη
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-Συλλαλητήριο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκδηλώσεις μνήμης στο Κερατσίνι. Τι δήλωσε η μητέρα του στο NEWS 247 (Pics+Vids)

Ρεπορτάζ: Μίκα Κοντορούση

Με μουσική και στίχους από τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα αλλά και με αντιφασιστικά συνθήματα και πολύχρωμα μπαλόνια στα χέρια, δεκάδες φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του.

Πάνω από 5.000 άτομα ξεκίνησαν από το σημείο όπου πριν από ένα χρόνο ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά, στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Η πορεία διοργανώθηκε από την ομάδα «Δεν ξεχνάμε», μια πρωτοβουλία από φίλους και συγγενείς του θύματος.

Η κεντρική πορεία των φίλων του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε από την οδό Παναγή Τσαλδάρη. Σωματεία, αντιρατσιστικές οργανώσεις, το ΚΕΕΡΦΑ, το ΠΑΜΕ, οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και πολλοί άλλοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Φύσσα και κατευθύνθηκαν στον Κορυδαλλό, στέλνοντας ένα ισχυρό και συμβολικό αντιφασιστικό μήνυμα.

Μάλιστα, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία διαδηλωτές μετονόμασαν συμβολικά την οδό Παναγή Τσαλδάρη σε οδό αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, βάζοντας αυτοκόλλητα σε όλες τις πινακίδες κατά μήκος του δρόμου.

Μικροεπεισόδια και ένταση κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης

Στη διάρκεια της πορείας προκλήθηκε μικροένταση χωρίς να δοθεί συνέχεια, όταν άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις βόμβες μολότοφ, αλλά και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σαλαμίνος προκαλώντας ζημιές στο ΚΕΠ της περιοχής. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Στιγμές αγωνίας έζησαν περίπου 60 επιβάτες λεωφορείου της ΕΘΕΛ που εγκλωβίστηκε ανάμεσα στα οδοφράγματα με αγνώστους να σπάνε τζάμια του οχήματος, ενώ λίγο προς το τέλος της πορείας, ένας αστυνομικός δέχτηκε επίθεση από συγκεντρωμένους, έπεσε από τη μηχανή του και διέφυγε, τρέχοντας. Ζημιές καταγράφτηκαν και σε ένα ανταλλακτήριο χρυσού, αλλά και την είσοδο του δημαρχείου Κερατσινίου.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή περίπου 50 ατόμων, αφού προηγήθηκε κλεφτοπόλεμος στα στενά της Αμφιάλης.

 
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-Επεισόδια στο συλλαλητήριο για τον Φύσσα.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Μέμου ή αλλιώς Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό, όπου και οι συμμετέχοντες άφησαν χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό.

Στην πλατεία αυτή ο Παύλος Φύσσας έδινε τις συναυλίες του.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-Επεισόδια στο συλλαλητήριο για τον Φύσσα.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-Επεισόδια στο συλλαλητήριο για τον Φύσσα.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

 

Στην πορεία, στο Κερατσίνι, ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, ενώ η Παναγή Τσαλδάρη, η Πέτρου Ράλλη, η Σαλαμίνας και άλλες οδοί παρέμειναν για ώρες κλειστές. Στο Κερατσίνι, κλειστά έμειναν όλη την ημέρα σήμερα και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

 

Οι φίλοι του Παύλου Φύσσα στην πορεία. “Ο Παύλος ζει, μιλάει με μουσική. Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί”, το σύνθημα τους

Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν στάσεις με τους συμμετέχοντες να λένε στίχους από τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα δήλωσε σε ρεπόρτερ του NEWS 247 που βρίσκεται στο σημείο της δολοφονίας, λίγο πριν τις πορείες μνήμης:

“Τι καλύτερο να μου συμβεί; Δεν έχω τίποτα καλύτερο να περιμένω. Εσείς οι νέοι να κοιτάξετε πώς θα πολεμήσετε τον φασισμό. Δεν αντέχω να πάω στην πορεία, δεν έχω τη δύναμη. Πιστεύω πως θα είναι ειρηνική η διαδήλωση χωρίς επεισόδια εδώ στην περιοχή. Μπορεί να γίνουν επεισόδια σε όλη την Ελλάδα, αλλά όχι εδώ”.

Θυμηθείτε το χρονικό της δολοφονίας

Συγκίνηση και αποκάλυψη της προτομής

Από το πρωί της Πέμπτης, το σημείο της δολοφονίας επισκέπτονται δεκάδες μαθητές και κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου μουσικού.

Το μεσημέρι, παρουσία της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου, έγινε η αποκάλυψη μνημείου, προς τιμήν του.

Όλοι οι συγκεντρωμένοι φώναξαν “αθάνατος”, ενώ ο πατέρας του Π. Φύσσα μίλησε για την ελεύθερη σκέψη του γιου του, υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε όλοι εδώ για να σταματήσει ο φασισμός”.

O δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε μήνυμά του που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε πως “όπως στη σύγχρονη ιστορία μας οι παππούδες μας νίκησαν τον φασισμό, έτσι και σήμερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο θύμα από τις εγκληματικές, φασιστικές οργανώσεις ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας ή πολιτικών αντιλήψεων”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, όπως αναφέρει σε ομόφωνο ψήφισμά του, “στήριξε και στηρίζει το σύνολο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, σε κάθε γειτονιά”.

“Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να έχουν κανένα προνόμιο καμία διευκόλυνση στην προπαγάνδα της πιο μαύρης και εγκληματικής ιδεολογίας. Η απομόνωσή της θα γίνει πράξη”, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του δήμου Περάματος, που καλεί του δημότες του να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.

 

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων και παρεμβάσεων, που θα στοχεύουν στην αναχαίτιση και στην αντιμετώπιση του νεοφασιστικού φαινομένου, που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δήμοι, συνδικάτα και άλλοι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, για να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους.

 

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα θα γίνουν και αύριο, στην πλατεία Συντάγματος, στη μεγάλη συναυλία με τίτλο “Δεν Ξεχνάμε” με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

 

Επίσης, ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας με την “ERT OPEN” διοργανώνουν τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ κινείται πάνω σε τρεις άξονες: οικονομικός φασισμός, πολιτικός φασισμός, Χρυσή Αυγή και κοινωνικός ρατσισμός. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου (Εμμ. Μπενάκη και Ταϋγέτου Αμφιάλη), που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες: Μίκα Κοντορούση για το NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα