Με θέμα την Υπερήφανη και Ελεύθερη Έκφραση οι “Όψεις” Ιουνίου, ο περιοδικός φάκελος του Eteron

Με θέμα την Υπερήφανη και Ελεύθερη Έκφραση οι “Όψεις” Ιουνίου, ο περιοδικός φάκελος του Eteron
Athens pride sooc

Οι Όψεις | Pride από σήμερα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron. Εκεί θα βρείτε ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, ενώ φιλοξενούνται επίσης άρθρα, μαρτυρίες και συζητήσεις.

Με αφορμή τον μήνα Υπερηφάνειας, οι Όψεις Ιουνίου είναι αφιερωμένες στην Υπερήφανη και Ελεύθερη Έκφραση, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι επικεντρωμένο στην εκπαιδευτική διάσταση του ζητήματος και στην επιτακτική ανάγκη για εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία, την καθημερινή ζωή, τη στέγαση, την προσωπική ελευθερία, τη γονεϊκότητα. Έχοντας κατά νου ότι το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο, επιλέξαμε να αναδείξουμε πτυχές του που έχουν κομβικό ρόλο στην κοινωνική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Απευθυνθήκαμε σε οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο ή συσπειρώνουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, με στόχο την ορατότητα, την ενδυνάμωση και μια ζωή χωρίς διακρίσεις για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι Όψεις | Pride από σήμερα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron εδώ, με επιμέλεια της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου. Περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, στα οποία παρουσιάζονται οι βασικές πτυχές του φακέλου. Φιλοξενούν επίσης άρθρα, μαρτυρίες και συζητήσεις, τόσο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και εκπροσώπων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όσο και ειδικών από τον χώρο της Παιδείας, της Ψυχικής Υγείας και των Μέσων Ενημέρωσης. Επίσης, για πρώτη φορά, φιλοξενούν και καλλιτεχνικό υλικό.

Συγκεκριμένα:

– Οι Χριστιάννα Γεννατά, Μαίρη Χιόνη και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη από τον επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ απαντούν σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που τίθενται γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα (στο σχετικό Q&A).

– Η Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της Επιτροπής για τη Σεξουαλική Αγωγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας, πρόεδρος του εκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΞΕΠΤ και επιστημονική συνεργάτιδα στο Πολύχρωμο Σχολείο, εξηγεί γιατί είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία.

– Δύο μητέρες από την ομάδα των Υπερήφανων Γονέων μοιράζονται τη διαδρομή των ίδιων και των παιδιών τους προς την αποδοχή και την ενδυνάμωση.

– Ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου, σε συνέντευξη του, περιγράφει τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι/ες οι «αόρατοι/ες» γονείς, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή ενός παιδιού η μη αναγνώριση τους από το κράτος.

– Η Νάνσυ Παπαθανασίου, δρ. Κλινικής Ψυxολογίας και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, και ο Θεοδόσης Γκελτής, εκπαιδευτικός, υπ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικός συνεργάτης του Orlando LGBT+, γράφουν για τη σύνδεση αστεγίας και ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων στην Ελλάδα.

– Η Βασιλική Πολυκάρπου, κοινωνική ερευνήτρια και υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γράφει για την ιστορία του Pride στην Ελλάδα.

– Οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αγγελίδης, Θοδωρής Αντωνόπουλος και Βασίλης Θανόπουλος μιλούν για τις αναπαραστάσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ελληνικά ΜΜΕ.

– Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, υπ. διδακτόρισσα ΕΚΠΑ και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, συζητά με τη Δανάη Μαραγκουδάκη για το pinkwashing και την εργαλειοποίηση ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων.

– H Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, σε ειδικό podcast, εξηγεί τη σημασία που έχει η εκπαίδευση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας ώστε να μπορούν να είναι υποστηρικτικοί/ές απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

– Η σκηνοθέτρια–ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη συζητά με τη συγγραφέα–ηθοποιό Ερωφίλη Κόκκαλη σε ένα δεκάλεπτο βίντεο, το οποίο θα δημοσιευθεί την εβδομάδα του Athens Pride (10-18 Ιουνίου), αναδεικνύοντας πολύτιμες ιστορίες και εμπειρίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

– Η Κολομβιανή φωτογράφος, Valentina Prada Florez, φωτογραφίζει, αποκλειστικά για το Eteron, ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια στην Κολομβία και συζητά μαζί τους για το πώς έχει αλλάξει τη ζωή τους το νέο νομικό πλαίσιο στη χώρα που αφορά τον δείκτη φύλου στα επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα