Μεγαλειώδης και ειρηνική η πορεία για την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μεγαλειώδης και ειρηνική η πορεία για την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
ΑΘΗΝΑ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 42η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-KKE. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Χιλιάδες διαδήλωσαν ειρηνικά, στη μεγάλη πορεία για τον εορτασμό της 42ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα Τσίπρα, οι δηλώσεις Κουτσούμπα (Pics+Vids)

Με τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 42ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

“Το Πολυτεχνείο ζει”, “Ο Τεμπονέρας ζει” και “Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή”, ήταν τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, φέτος προστέθηκαν και πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από φοιτητές: “Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές”.

ΑΘΗΝΑ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 42η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

 
ΑΘΗΝΑ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 42ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 πορεύονταν υπό το ΠΑΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας, στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια. Ομάδες νεαρών, που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη με βόμβες μολότοφ, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς.


Κουτσούμπας: Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες ενάντια στον φασισμό

“Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες, ενάντια στο φασισμό, τα μονοπώλια και το σύστημά τους, λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτά είναι και τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου”, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ένταση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άρον άρον αποχώρησε ο Τσίπρας

ΑΘΗΝΑ - 42η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ / ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Μικροένταση σημειώθηκε και το πρωί στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης πήγαν στο μνημείο των θυμάτων για να καταθέσουν στεφάνι.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους κατά κυβερνητικών στελεχών που έφθασαν στο Ίδρυμα λίγο νωρίτερα. Ομάδες περιφρούρησης προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ ακούστηκαν συνθήματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι και αποχώρησε άρον άρον, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά.

Στη συνέχεια, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Βούτσης και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλης. Νωρίτερα, είχε καταθέσει στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

ΑΘΗΝΑ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 42ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Τσίπρας: Σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στην επιτροπεία και τη διαπλοκή

Τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην εξωτερική επιβολή αλλά και στην εγχώρια διαπλοκή ανέδειξε ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να μιλούν στο όνομα του ελληνικού λαού ούτε οι “αυτόκλητοι δήθεν αντιεξουσιαστές”, αλλά ούτε και οι χρυσαυγίτες νοσταλγοί της Χούντας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ) Eurokinissi

 

“Σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας» είπε σε ειδική εκδήλωση στην Βουλή για τη 17 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, μάλιστα, τον αγώνα του ελληνικού  λαού ενάντια “στην εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή ακραίων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μοντέλων”, αλλά και ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στην χρεοκοπία. “Όσο και αν προσπαθήσει αυτό το κύκλωμα διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσία  να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει αυτή τη μάχη”, ξεκαθάρισε μιλώντας για τη διαπλοκή και πρόσθεσε “είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής που βγήκε εκτός ελέγχου. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα στην οικονομία, το κράτος, τη δικαιοσύνη τα ΜΜΕ” δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε, όμως, και επίθεση απέναντι στις “ακραίες φωνές” με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την εξουσία της ζωής και του θανάτου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να προσβάλλουν τον αγώνα ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες δήθεν αντιεξουσιαστές αλλά ούτε και οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού”, ανέφερε και καταδίκασε τους “αρνητές της αλήθειας που βυσσοδομούν πάνω στην Ιστορία”.

MotionTeam

ΑΘΗΝΑ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 42ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Στη Θεσσαλονίκη, στην πορεία των Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, έκαψαν μία σημαία του ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα