Μειωμένα τα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών από ληστείες σε οικίες, σταθεροί οι θάνατοι

Στιγμιότυπο από επιχείρηση της αστυνομίας στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από επιχείρηση της αστυνομίας στην Αθήνα GEORGE VITSARAS / SOOC

Μειωμένοι κατά 31,9% οι σοβαροί τραυματισμοί θυμάτων ληστειών σε οικίες την τελευταία τριετία, ωστόσο οι ληστείες που κατέληξαν σε φόνους παραμένουν σταθεροί την τελευταία 6ετία. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μείωση εμφανίζουν τα περιστατικά ληστειών σε σπίτια που κατέληξαν στον σοβαρό τραυματισμό των θυμάτων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο στις ληστείες που κατέληξαν σε φόνους παραμένουν σταθερά τα νούμερα την τελευταία 6ετία.

Πιο συγκεκριμένα, την τριετία 2012-2014 σημειώθηκαν 210 περιστατικά ληστειών σε σπίτια στην Αττική, στα οποία 207 θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά και την τριετία 2015-2017 εμφανίστηκε μία μεγάλη πτώση με 148 συμβάντα σε σπίτια στην Αττική, στα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά 141 θύματα. Δηλαδή σημειώθηκε μία πτώση μεταξύ της μίας τριετίας με την άλλη, της τάξεως του 29,5% στα συμβάντα και 31,9% στα θύματα.

Ωστόσο και τις δύο τριετίες στα συμβάντα αυτά καταγράφηκαν 19 θάνατοι την τριετία 2012-2014 και αντίστοιχα 19 θάνατοι την τριετία 2015-2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην Αττική 11 ληστείες σε σπίτια με 12 σοβαρά τραυματίες και κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής.

Συνεχής προσπάθεια να αναζητηθούν δυνάμεις για πεζές και εποχούμενες περιπολίες

Πολλοί αστυνομικοί είναι αυτοί που εκφράζουν πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία την τελευταία δεκαετία λόγω κρίσης είναι ότι από το 2008 έχει απώλειες της τάξεως των 6.500 αστυνομικών που συνταξιοδοτήθηκαν και ποτέ δεν ανανεώθηκαν με νέες προσλήψεις, όπως και ότι τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχώς παροπλίζονται από τις βλάβες, την κακή και ελλιπή συντήρηση και την έλλειψη ανανέωσης του στόλου.

Αναφορικά με το έμψυχο υλικό σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρούν ότι παρά την μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλα αυτά τα έτη, η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει να έχει ένα από τα πολυπλυθέστερα προσωπικά αστυνομίας στην Ευρώπη κατά αντιστοιχία πληθυσμού και το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην δυσκολία που αντιμετωπίζει η ηγεσία να τραβήξει κόσμο από γραφειοκρατικές Υπηρεσίες και την φύλαξη επισήμων και να τους βγάλει στον δρόμο. Σημειώνεται ότι τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτό το σημείο αντιμετώπισε το υπουργείο με τους δικαστές και τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ που δεν επιθυμούν φρουρά αστυνομικών.

Ακόμα και το μέτρο που προβλέφθηκε για την πληρωμή των αστυνομικών αυτών από τους επιχειρηματίες που τους απασχολούν, ούτε σε αυτό βρέθηκε λύση αφού οι περισσότεροι βρήκαν «παραθυράκι» με την δήλωση της φύλαξης στο όνομα της εταιρείας τους και όχι στα φυσικά πρόσωπα και με αυτόν τον τρόπο εμφανίζουν χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μην χρεώνονται τις υπηρεσίες φύλαξης από την Αστυνομία.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια του ίδιου του υπουργού Νίκου Τόσκα, μπόρεσε να ξεκινήσει το μέτρο των πεζών περιπολιών στους εμπορικούς δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας με 210 αστυνομικούς επιπλέον στην υφιστάμενη δύναμη που υπήρχε και ακολουθούν ακόμη 150 άτομα που μετά κόπων και βασάνων μπόρεσε η φυσική ηγεσία να «τραβήξει» από την φύλαξη υψηλών στόχων.

Μάλιστα, μόλις τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου σημειώθηκαν 115 συλλήψεις από πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας για διάφορα αδικήματα. Το μέτρο πρόκειται να επεκταθεί και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μπορέσει να δει ο πολίτης αστυνομικούς στους δρόμους σε όσες περισσότερες γειτονιές των πόλεων γίνεται.

Βεβαίως, πρέπει να χαραχθεί και νέα στρατηγική από την Αστυνομία, καθώς δεν είναι δυνατόν αριθμός εκπαιδευμένων ομάδων όπως αυτές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ να σπαταλούνται σε φύλαξη στατικών στόχων και να μην χρησιμοποιούνται στις περιπολίες και στους δρόμους.

Πρόσθετα, μεγάλη ανακούφιση αναμένεται να δώσει κατά τη διάρκεια του 2018 μέχρι το τέλος του 2019 στην ΕΛ.ΑΣ., η παραλαβή συνολικά 1.377 νέων οχημάτων και μοτοσικλετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία

ADVERTISING

SHARE: