Μεταναστευτικό: Διαπιστώνεται το αδιέξοδο, με… ρέγουλα οι εξώσεις

Μεταναστευτικό: Διαπιστώνεται το αδιέξοδο, με… ρέγουλα οι εξώσεις
Πρόσφυγες και μετανάστες. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Οι αρμόδιοι (Υπουργείο και διοικητές δομών) έχουν διαπιστώσει ότι η κυβερνητική απόφαση για εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο εύρος που θα ήθελαν.

Μία ημερα μετά την 1η Ιουνίου όταν -υποτίθεται- ότι θα εφαρμοζόταν μαζικά η υπουργική απόφαση για άμεση έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές και διαμερίσματα, το υπουργείο διέκρινε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Δεν θα βρείτε κάποια σχετική ανακοίνωση στο site του Υπουργείου ούτε οτιδήποτε άλλο δημόσια. Ωστόσο, στη τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των νέων διευθυντών των δομών πάρθηκε η… σιωπηρή απόφαση να μπει ένα φρένο έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που δεν θα τιμούν τη χώρα.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι η υπουργική απόφαση παύει να ισχύει. Ωστόσο δίδεται εκ των πραγμάτων μία άτυπη παράταση την ίδια ώρα που οργανώσεις όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο ΔΟΜ πιέζουν στην κατεύθυνση της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να υπάρχει διευκόλυνση, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Προσώρας πάντως οι άνθρωποι που φεύγουν ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς, που έχοντας εξασφαλίσει κάποια εργασία, μπόρεσαν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν και σ’ αυτούς που δυστυχώς παραμένουν αποκλεισμένοι. Οι της δεύτερης κατηγορίες βρίσκουν πολλές φορές προσωρινό κατάλυμα σε σπίτια φίλων ή συγγενών. Μην ρωτάτε βέβαια για αποστάσεις κτλ. Σ’ αυτές τις συνθήκες, δεν τηρούνται.

Παράλληλα, δεν λείπουν και διαμαρτυρίες. Για την Τετάρτη, ας πούμε, 150 περίπου πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή της Ριτσώνας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία για την υπουργική απόφαση που τους υποχρεώνει να φύγουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version