Μετρά τις πληγές του ο νομός Καρδίτσας – Σύσκεψη για τα έργα Αχελώου ζητούν οι δήμαρχοι Μουζακίου και Αργιθέας

Μετρά τις πληγές του ο νομός Καρδίτσας – Σύσκεψη για τα έργα Αχελώου ζητούν οι δήμαρχοι Μουζακίου και Αργιθέας

Η κακοκαιρία έπληξε τους δήμους του νομού, δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε χωριά και προκαλώντας σημαντικές ζημιές πέριξ του ποταμού Αχελώου

Τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη αποκατάστασης των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, ενώ παράλληλα ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχουν πια αποκλεισμένα χωριά, ωστόσο οι οδικές προσβάσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με κοινή τους επιστολή ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός και ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας προς τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Ηπείρου, προς τους Βουλευτές Καρδίτσας και Άρτας και τους Δημάρχους της περιοχής του Αχελώου ζητούν τη σύγκλιση κοινής σύσκεψης στην περιοχή του Αχελώου με στόχο να εκτιμηθούν οι ζημιές από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και κυρίως να διατρανωθεί η θέληση όλων για την ολοκλήρωση των έργων που Αχελώου.

Το πλήρες κείμενο της κοινής επιστολής είναι το παρακάτω:

«Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που δημιούργησαν ανυπολόγιστες ζημιές στη λεκάνη απορροής του Αχελώου επαναφέρουν με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων «μερικής μεταφοράς νερών στο Θεσσαλικό Κάμπο» και κυρίως την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και της Μεσοχώρας.

Είναι βέβαιο πως αν αυτά τα δύο φράγματα ήταν σε «λειτουργία» θα είχαν αποφευχθεί οι καταστροφές που υπήρξαν τόσο στις γέφυρες Κοράκου και Καταφυλλίου όσο και τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατάντι και ανάντι των έργων του Αχελώου.

Το αποτέλεσμα ήταν η οδική απομόνωση ενός μεγάλου τμήματος της Αργιθέας και η επισφαλής κυκλοφορία στον οδικό άξονα Καρδίτσας Άρτας.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκλιση κοινής σύσκεψης μεταξύ των Περιφερειαρχών Ηπείρου και Θεσσαλίας, των Βουλευτών των Νομών Καρδίτσας και Άρτας των Προέδρων των ΠΕΔ Ηπείρου και Καρδίτσας και των Δημάρχων της περιοχής του Αχελώου, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών που έλαβαν χώρα στην περιοχή και κυρίως να διατρανωθεί για μία ακόμη φορά η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου.

Πρότασή μας είναι η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό στην περιοχή του Αχελώου, ώστε επί τόπου να γίνει αποτίμηση των ζημιών και να δοθεί το μήνυμα της ισχυρής βούλησης των τοπικών μας κοινωνιών, αλλά και η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου».

Στο μεταξύ και ο δήμος Μουζακίου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν ξεχείλισε ο ποταμός Πάμισος, ωστόσο στον ορεινό όγκο τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα καθώς οι τεράστιες ποσότητες νερού απέκοψαν το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία, σημειώθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις, αποκόπηκαν μεγάλα τμήματα των πρανών των βουνών ενώ μεγάλα ήταν και τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης το οποίο σε πολλά σημεία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Στην Καρδίτσα:

Την περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Καστανιάς και Καροπλεσίου, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 3/2 ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλ. Γιαννέλο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Απ. Καπράνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα σημεία εντός των ορίων του Δήμου, όπου προκλήθηκαν οι σοβαρότερες ζημιές λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων.

Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Καροπλεσίου, λόγω κατολισθήσεων, επιχωματώσεων, αλλά και καθιζήσεων που υπέστη σε κάποια σημεία το οδόστρωμα, καθώς και σε άλλες υποδομές.

 

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή εργάζονται 2 μηχανήματα του Δήμου και 3 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο κ. Φ. Αλεξάκος απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νικ. Βούτση, με το οποίο τον ενημερώνει για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο -ήδη επιβαρυμένο από προηγούμενη κακοκαιρία- δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημοτικά κτήρια από είσοδο υδάτων και ζητά έκτακτη χρηματοδότηση 350.000€ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: Inagreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα