Μετρό: Ένα βήμα πριν από τις υπογραφές για την κατασκευή της γραμμής 4

Μετρό: Ένα βήμα πριν από τις υπογραφές για την κατασκευή της γραμμής 4
Σταθμός μετρό Eurokinissi

Πιθανότατα εντός Ιουνίου πέφτουν οι υπογραφές της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό. Το έργο περιλαμβάνει 15 σταθμούς.

Το τελευταίο βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο έργο κατασκευής της νέας γραμμής 4 του μετρό θα έχουμε τις επόμενες ημέρες καθώς θα περάσει για να παρουσιαστεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα περάσει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα ολοκληρωθεί και επίσημα η προσυμβατική περίοδος.

Με βάση την εμπειρία, αυτό σημαίνει πως πιθανότερα μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής, δίνοντας σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών για τη χώρα.

Το ανάδοχο σχήμα αποτελείται από τις ΑΒΑΞ-Ghella και Alstom χάρη στην έκπτωση των 12,19%. Το ποσό με το οποίο το σχήμα αναλαμβάνει το έργο είναι 1,158 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Να θυμίσουμε πως συνολικά με το ΦΠΑ το κόστος του έργου φτάνει σχεδόν το 1,8 δισ. ευρώ.

Με την προσθήκη αυτού του έργου το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ θα σκαρφαλώσει σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, φέρνοντας τον ελληνικό όμιλο ξανά στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου.

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 15 σταθμών και 9 φρεάτων με σήραγγα η οποία έχει μήκος 12,9 χιλιόμετρα. Αφορά την Α`φάση ανάπτυξης της γραμμής 4 και περιλαμβάνει το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ.

Ήδη από τον Μάρτιο έχει υπογραφεί η σύμβαση των πρόδρομων εργασιών με την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ. Αυτή η σύμβαση περιλαμβάνει την δημιουργία των εργοταξίων  με τη μετακίνηση δικτύων όπου αυτά υπάρχουν, αλλά και τις αρχαιολογικές εργασίες. Θα προετοιμάζει δηλαδή το έδαφος για τα κυρίως έργα που θα αναλάβει το σχήμα με επικεφαλής την ΑΒΑΞ.

Τα πρώτα εργοτάξια θα αναπτυχθούν μέσα στο καλοκαίρι και χωροθετούνται στα άκρα της νέας γραμμής, (Λεωφόρο Βεΐκου και Κατεχάκη). Εκεί θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να συναρμολογηθούν οι δύο μετροπόντικες που θα αναλάβουν την διάνοιξη της σήραγγας.

Ένα μεγάλο εγχείρημα

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η κατασκευή της γραμμής 4 θα γίνει και με ανοιχτά εργοτάξια αλλά και με υπόγεια. Τα σημαντικότερα εργοτάξια αναμένονται στην τετράδα του κέντρου Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό όπως επίσης και στην πλατεία της Κυψέλης. Σκοπός είναι να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση των περιοχών των εργοταξίων και σε αυτό μετρά πλέον η πολυετής εμπειρία που έχει αποκομίσει η Αττικό Μετρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΡΕΤΒΟ έχει προχωρήσει σε καταμετρήσεις και αποτυπώσεις στα εργοτάξια και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες των δικτύων που βρίσκονται σε αυτά. Στη συνέχεια αφού καταγραφούν θα πραγματοποιηθούν και οι μελέτες για την μετακίνηση τους. Επίσης βρίσκεται σε επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία για τα θέματα που μπορεί να ανακύψουν κατά την διάρκεια των εκσκαφών.

Επίσης θα χρειαστεί και η εκπόνηση των απαραίτητων συγκοινωνιακών μελετών στα εργοτάξια που θα στηθούν για να υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσει. Σε αυτό εμπλέκονται τόσο η Αττικό Μετρό όσο και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Το κυρίως έργο

Μία από τις πρώτες κινήσεις της κοινοπραξίας του κυρίως έργου είναι η παραγγελία των δύο ΤΒΜ που θα αναλάβουν να σκάψουν το τούνελ της νέας γραμμής. Τα ογκώδη μηχανήματα θα σκάβουν παράλληλα από τις άκρες της γραμμής με στόχο την -όσο δυνατόν- ελαχιστοποίηση του χρόνου διάνοιξης.

Στη συνέχεια με τριγωνική συνεννόηση ΕΡΕΤΒΟ-Αττικό Μετρό-ΑGA (ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM) κάθε εργοτάξιο που θα είναι έτοιμο θα περνά από τον ένα ανάδοχο (ΕΡΕΤΒΟ) στον άλλο (AGA) για να προχωρά η κατασκευή. Η διάρκει του κυρίως έργου σύμφωνα με την προκήρυξη είναι 96 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το πότε θα ολοκληρωθεί θα το δείξει το …υπέδαφος της Αθήνας μιας και στο παρελθόν έχει επιφυλάξει αρκετές εκπλήξεις στις εκάστοτε εργολαβίες κατασκευής έργων Μετρό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα