Μικελοπούλου: Ενημερώθηκα για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια δύο ώρες πριν συγκληθεί

Μικελοπούλου: Ενημερώθηκα για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια δύο ώρες πριν συγκληθεί
(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Η Πέννυ Μικελοπούλου, Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα, η οποία μετείχε στη συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια τη μαύρη Δευτέρα, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και εξήγησε πως δεν τέθηκε θέμα εκκένωσης. "Δεν υπήρχε εκπρόσωπος από το Δήμο Ραφήνας και την Πυροσβεστική".

Η Πέννυ Μικελοπούλου, Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα, συμμετείχε στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια, για το συντονισμό της επιχείρησης που εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα της φονικής φωτιάς. Μίλησε στην εκπομπή “Βρε Καλώς τους”, με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, όπου ενημέρωσε πως “τηλεφωνικά λίγο μετά τις 18.00 ειδοποιήθηκα να πάω. Ακολούθησε το email. Δεν γνωρίζω πού βρισκόταν η φωτιά εκείνη την ώρα. Έγινε ενημέρωση από την Περιφέρεια στο Δήμο, ενημέρωσα τον καθ’ ύλην αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αντιδήμαρχο κ. Βάιο Θανασιά και εκείνος μου ζήτησε να εκπροσωπήσω το Δήμο, για να τον ενημερώνω τηλεφωνικά, ώστε να παραμείνει εκείνος στις επάλξεις“.

Το συντονιστικό ξεκίνησε “άτυπα στις 20.00. Είχαμε ήδη συγκεντρωθεί όλοι εκεί και 20.30 αρχίσαμε να γράφουμε τα πρακτικά. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, σε εκείνο του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρου Φιλίππου, στην Παλλήνη“.

Ο κ. Φιλίππου δεν ήταν στο εξωτερικό; “Ναι, έλειπε στο εξωτερικό. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του, χωρίς την παρουσία του”. Η Περιφερειάρχης ήταν; “Όχι“. Ποιος εκπροσώπησε την Περιφέρεια; “Η εντεταλμένη της Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννα Τσούπρα, η οποία και συντόνισε τη συνάντηση”.

Σε αυτήν τη συνάντηση έγιναν συζητήσεις περί εκκένωσης ή έγιναν τηλεφωνικά; “Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια. Εγώ ήμουν εκεί και παρακολουθούσα τις εξελίξεις εκεί. Τι γινόταν ταυτόχρονα με τους φορείς, μεταξύ των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων κλπ, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δεν μπορώ να ταυτοποιήσω πληροφορία, για την οποία δεν έχω προσωπική γνώση. Πήγα εκεί και για ό,τι μου έλεγαν, θα ενημέρωνα το Δήμο“.

Δεν τέθηκε θέμα εκκένωσης, αλλά διάσωσης

Γενικά τέθηκε το θέμα της εκκένωσης; “Εκείνη τη στιγμή συζητήθηκε περισσότερο το θέμα της διάσωσης. Για αυτό και εμείς, ως Δήμος Μαραθώνα αναφέραμε πως είχαμε επιβατικά πούλμαν, τα οποία μας ζήτησαν να πάνε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στην Αγία Μαρίνα, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να περισυλλέξουν ανθρώπους με βάση των οδηγιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η περισυλλογή έγινε 20.30-21.00 και μεταφέρθηκαν κάποιοι άνθρωποι στην πρώην Αμερικανική Βάση, όπου διανυστέρευσαν. Η συγκεκριμένη δομή του Δήμου άνοιξε την ίδια στιγμή. Η δική μου προσωπική εκτίμηση, αν πρέπει να το λέω γιατί ο επιχειρησιακός όρος για το θέμα “διάσωση” μπορεί να είναι διαφορετικός, εγώ αυτό αντιλήφθηκα: συγκεντρώσαμε όποιον άνθρωπο μπορούσαμε, για να τον πάμε σε ασφαλές σημείο“. Όχι, δεν ετέθη θέμα εκκένωσης.

Ποιος εκπροσωπούσε το Δήμο Ραφήνας; “Δεν υπήρχε εκπρόσωπος“. Το συντονιστικό είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μπουρνούς; “Δεν το γνωρίζω. Γίνονταν πολλά τηλεφωνήματα, αλλά δεν μπορούσα να ξέρω ποιος είναι στην άλλη άκρη της γραμμής“. Τόνισε πως δεδομένων των συνθηκών “όλοι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι ήταν καλύτερο, για τους πολίτες”.

Στα πρακτικά της σύσκεψης αυτής, τα οποία έχει δημοσιεύσει το “Έθνος” αναφέρεται πως “ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, κ. Χαράλαμπος Χιόνης, αναφέρθηκε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και ζήτησε από το Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Μπουρνούς να φύγουν οι κάτοικοι από τα εξελισσόμενα μέτωπα του Δήμου“. Το άκουσε αυτό; “Όχι. Θέλω όμως, να καταλάβετε πως σε αυτήν τη σύσκεψη όλοι μας δεχόμασταν τηλεφωνήματα, μπαινοβγαίναμε“.

Υπήρχε εικόνα, στο συντονιστικό, για όσα είχαν γίνει ήδη στο Μάτι; “Καταλαβαίνετε με τόση πληροφόρηση τις τελευταίες ημέρες, δεν είμαι σε θέση να ανακαλέσω τα ακριβή λόγια, ακούστηκε πως η καταστροφή είναι μεγάλη και καλούμαστε να δράσουμε με τα καλύτερα όπλα που μπορούμε”. Είχαν εικόνα για τους νεκρούς; “Δεν είχαμε. Ότι υπήρχαν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και ότι η καταστροφή είχε περάσει σε κατοικημένες περιοχές, το γνωρίζαμε“. Επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο Συντονιστικό “οπότε δεν υπήρχε ροή πληροφοριών. Τις οδηγίες θα τις έδινε η κ. Τσούπρα“, η οποία, σύμφωνα με τα πρακτικά είπε πως επειδή δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν μπορούσε να δώσει οδηγίες. Ο κ. Ηλίας Ψινάκης ήταν στο Δήμο; “Πρέπει να απευθυνθείτε στον ίδιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα