"Μην τα βάζεις με το τρένο!"

"Μην τα βάζεις με το τρένο!"

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), σήμερα 7η Ιουνίου, και η εκστρατεία ενημέρωσης είναι αφιερωμένη στους νέους.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς.

Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), «τα τροχαία δυστυχήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου για τους εφήβους παγκοσμίως.

 • Το 2015 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι έχασαν την ζωή τους.
 • Τα τροχαία συμβάντα ευθύνονται για κάθε έναν από τους δέκα θανάτους εφήβων.
 • Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κυρίαρχη αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 29.
 • Το 48% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τροχαίο συμβάν παγκοσμίως, είναι ηλικίας 15 έως 44 ετών.
 • Το 73% των θανάτων από τροχαία, συμβαίνουν σε νέους άνδρες κάτω των 25 ετών, οι οποίοι είναι 3 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή του σε τροχαίο συμβάν, από ότι οι γυναίκες.
 • Οι περισσότεροι νέοι που σκοτώνονται σε τροχαία είναι πεζοί, δικυκλιστές και οδηγοί μοτοσυκλετών.
 • Τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα (συμπεριλαμβάνοντας και τις ισόπεδες διαβάσεις τρένων) επιφέρουν σοβαρές οικονομικές απώλειες στις οικογένειες των παθόντων και στη χώρα γενικά στο σύνολό της.
 • Οι τροχαίες συγκρούσεις επιφέρουν ένα κόστος που ισούται με το 3% του Α.Ε.Π. των περισσότερων χωρών.»

Ακόμη και αν ο αριθμός των θανάτων σε ισόπεδες διαβάσεις είναι χαμηλός, σε σύγκριση με το σύνολο των θανάτων από τροχαία συμβάντα (1% στην Ε.Ε.), αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 28% των θανάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο σιδηροδρομικός τομέας, μαζί με άλλους εταίρους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα εδώ και χρόνια.

Φέτος η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται για μία ακόμα χρονιά, υλοποιώντας για την Ελλάδα τη φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων, με κεντρικό μήνυμα «Μην τα βάζεις με το τρένο!». Η καμπάνια είναι αφιερωμένη φέτος στους νέους, αλλά προφανώς ενδιαφέρει όλους μας.

Οι οδηγοί, ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία, εθισμένοι περισσότερο στην τεχνολογία, πραγματοποιούν και δέχονται κλήσεις, στέλνουν μηνύματα, ακούν μουσική, χρησιμοποιούν υπηρεσίες OnLine συνομιλίας ή και κοινωνικά δίκτυα και παρακολουθούν βίντεο, πολλές φορές μάλιστα σε περιοχές όπου πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή, ειδικά στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων.

Κοιτάζοντας το τηλέφωνο ή ακούγοντας μουσική μειώνεται η ικανότητα του χρήστη να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στο άμεσο περιβάλλον του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα περισσότερο «υπερσυνδεδεμένα» άτομα είναι νεαρά άτομα (15-35 ετών).

Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο, και μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά και τους επιβάτες και το προσωπικό των σιδηροδρόμων.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος του ανθρώπινου παράγοντα, τίθενται υπό εξέταση κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να βοηθούν τους χρήστες και να βελτιώνουν την ασφάλειά τους στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων: εντοπισμός των διαβάσεων στο GPS, διάλογος μεταξύ οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, διάλογος μεταξύ οχημάτων, καλύτερη ενημέρωση των χρηστών.

Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο της απόσπασης προσοχής μεταξύ των χρηστών ισόπεδων διαβάσεων τρένων, οι διοργανωτές της ILCAD 2018 δημιούργησαν εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό. Το επικοινωνιακό αυτό υλικό αναπτύχθηκε έχοντας υπόψη τους νέους κάτω των 35 ετών, αλλά είναι πάντα χρήσιμο ως υπενθύμιση και σε όλους τους άλλους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων των τρένων.

Μερικά στατιστικά στοιχεία

 • Πάνω από 40 χώρες είναι μέλη της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις.
 • Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις τρένων στον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, περίπου 37.000 στον Καναδά και 114.580 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από το 2014).
 • Στην Ευρώπη, τα δυστυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των σημαντικών σιδηροδρομικών ατυχημάτων και αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία συμβάντα, έναντι 28% των θανάτων από σιδηροδρομικά συμβάντα.
 • Το 2015 σημειώθηκαν 469 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις, με 296 θανάτους (συμπεριλαμβανομένων οκτώ θανάτων από σιδηροδρομικές μεταφορές) και 264 σοβαρούς τραυματισμούς.
 • Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Safer –LC (Safer level crossing by intergrating and optimizing road-rail infrastructure management and design)
SHARE: