Μόνο καπνοί και μικροεστίες στα Δερβενοχώρια

Wildfire in Dervenochoria, Greece, June 27, 2016. /   , 27  2016.
Wildfire in Dervenochoria, Greece, June 27, 2016. / , 27 2016. SOOC

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Πυροσβεστική. Στοίχημα η αποφυγή αναζωπυρώσεων

Μόνο καπνοί και μικρές εστίες εντοπίζονται πλέον σε Ανατολικό και Δυτικό μέτωπο στα Δερβενοχώρια. Οι βόρειοι άνεμοι, χαμηλής έντασης, που πνέουν στην περιοχή, βοήθησαν τους πυροσβέστες και τους πιλότους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δεκάδες μικρές ενεργές εστίες που καίνε ακόμα στην περιοχή.

Βεβαίως, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν χαρακτηρίζουν ακόμα την φωτιά σε κατάσταση ύφεσης, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενταθούν οι άνεμοι και να προκληθούν αστραπιαία αναζωπυρώσεις.

Ωστόσο, αυτή την χρονική στιγμή εκμεταλλεύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι πιλότοι για να μπορέσουν να σβήσουν όσες περισσότερες μικροεστίες μπορούν.

Στο σημείο επιχειρεί μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Αττική, όπως είχε γίνει στην καταστροφική πυρκαγιά του 2007, που ξέσπασε από το ίδιο σημείο και ισοπέδωσε την Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 140 άντρες της Πυροσβεστικής με 76 οχήματα, 179 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 100 στρατιώτες, δεκάδες κάτοικοι και εθελοντές, 23 οχήματα των ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 17 βαρέα σκαπτικά μηχανήματα, που ανοίγουν συνεχώς ζώνες πυρασφάλειας και οδούς πρόσβασης στα πεζοπόρα τμήματα.

Το στοίχημα της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό του Πράσινου κερδίθηκε ενώ το μέτωπο από τις διάσπαρτες εστίες που άλλοτε δυνάμωνε από τους ανέμους και άλλοτε έπεφτε η ορμή του, μετακινήθηκε προς την Πάνακτο. Επίσης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα χωριά, ενώ βοηθάει και η πτώση της έντασης των ανέμων που έχει δώσει μία καλύτερη εικόνα.

Η ΠΥΡΚΑΛ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, άλλωστε εκτός του ότι απέχει κάποια χιλιόμετρα, από χθες κιόλας είχαν εγκαίρως γίνει μεγάλες ζώνες πυρασφάλειας περιμετρικά της και προληπτικά υπήρχε κλιμάκιο πυροσβεστών στο σημείο, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Αυτά σε ό,τι αφορά το Νοτιοδυτικό μέτωπο που εκτείνεται από την Στεφάνη έως το Πράσινο. Στο Ανατολικό μέτωπο οι επίσης δεκάδες εστίες έχουν καθηλωθεί στο Νταμάρι του Φράγκου και λόγω των ανέμων αλλά και του εμποδίου του νταμαριού η φωτιά δεν κινήθηκε προς τον Τιτάνα και λόγω του δύσβατου της περιοχής αντιμετωπίζεται κυρίως από τα εναέρια μέσα.

Οι εκτιμήσεις των επιτελών της Πυροσβεστικής, είναι ότι εάν παραμείνουν οι καιρικές συνθήκες ως έχουν με το ελαφρύ βοριαδάκι και δεν ενταθούν για μεγάλη διάρκεια, ενδεχομένως μέχρι αύριο το πρωί να έχει δοθεί καίριο πλήγμα στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Φωτο: sooc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διάσπαρτες εστίες στα Δερβενοχώρια

Για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

SHARE:

24Media Network