Μόρια: Καταστροφές, εξέγερση, συλλήψεις και τραυματισμοί

Μόρια: Καταστροφές, εξέγερση, συλλήψεις και τραυματισμοί

Ένταση στο νησί μετά από όργιο φημών που προκαλούν εξεγέρσεις, με την ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζει, αλλά επί του παρόντος ακόμα να παρακολουθεί…

Η επόμενη ημέρα της εξέγερσης στο νησί της Λέσβου βρίσκει το Hot Spot της Μόριας κατά 60%-70% κατεστραμμένο. Δεκάδες σκηνές και δύο κοντέινερ καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν ολόκληρος ο καταυλισμός παραδόθηκε στις φλόγες.

Ο λόγος ήταν τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε αλλοεθνείς και συγκεκριμένα, Αφρικανοί και Σύροι ενώθηκαν και στράφηκαν εναντίον των Αφγανών… Οι μεν έκαιγαν τις σκηνές των δε και πέταγαν πέτρες ο ένας στον άλλον, πλήθος από γυναικόπαιδα έτρεχαν ανάμεσα στα φλεγόμενα λιγοστά τους υπάρχοντα να βγουν έξω για να σωθούν… Οι φλόγες κατέστρεψαν και 10 στρέμματα ενός ελαιώνα, καθώς κάποιοι από τους μετανάστες ήδη είχαν βάλει φωτιά εκεί από πιο νωρίς…

Οι άντρες των ΜΑΤ βρέθηκαν μπροστά σε χαοτική κατάσταση όπου από την μία προσπαθούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο απεγκλωβισμό των αθώων και να αντιμετωπίσουν εκείνους που τους πετούσαν πέτρες… Μάλιστα, χρειάστηκε να στηθούν μπλόκα σε τρία διαφορετικά σημεία για να σταματήσουν τον όχλο που κατέβαινε προς την πόλη, ενώ στο διπλανό χωριό της Μόρια κινητοποιήθηκαν και οι κάτοικοι για να τους αποτρέψουν, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν άγριες διαθέσεις και απέτρεψε τα χειρότερα η Αστυνομία.

Από αυτά τα επεισόδια έγιναν 18 προσαγωγές και 9 συλλήψεις, εκ των οποίων 4 Αφγανοί, δύο Καμερουνέζοι, ένας Σενεγαλέζος, ένας Σύρος και ένας Ιρακινός. Όλοι τους τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Υπεράνθρωπη ήταν και η προσπάθεια των πυροσβεστών για να μπορέσουν μέσα στο χάος να περιορίσουν την καταστροφή, ενώ από θαύμα δεν κάηκε κανείς άνθρωπος… Το πρωί, οι μισοί περίπου από τους 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες που ζούσαν στο Hot Spot, επέστρεψαν πίσω στον καταυλισμό, σε όσες σκηνές έμειναν όρθιες και ένα άλλο μεγάλος μέρος αυτών, μεταφέρθηκε προσωρινά στην δομή του Καρά Τεπέ.  Πρόσθετα, 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο ΠΙΚΠΑ όπου και παραμένουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών θα δοθεί προτεραιότητα στο να αντικατασταθούν οι σκηνές που κάηκαν, ώστε σύντομα να επιστρέψουν πίσω στο Hot Spot όσοι μεταφέρθηκαν αλλού μέχρι να βρεθεί μία άλλη λύση.

Ανάμεσα στις σκέψεις, είναι να μισθωθεί πλοίο για την προσωρινή φιλοξενία αυτών που δεν θα μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στον καταυλισμό, αν και φαίνεται πιο πιθανή η λύση της όσο το δυνατόν πιο άμεσης αντικατάστασης, των κατεστραμμένων σκηνών.

Πρόσθετα, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω με μια διμοιρία των ΜΑΤ και αναμένεται άλλη μία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού μαζί με τις ενισχύσεις ξεπερνούν τους 200 αστυνομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πως οι εξεγέρσεις που γίνονται και σε αυτή τη περίπτωση οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και το όργιο φημών που σπέρνουν ύποπτα για τον ρόλο τους άτομα που οι τοπικές Αρχές έχουν εντοπίσει κυρίως και πάλι στους αυτοαποκαλούμενους «αλληλέγγυους» και ορισμένες ΜΚΟ. «Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», τόνισε ο υπουργός.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση στο νησί έχει ηρεμήσει όπως τονίζουν όμως οι τοπικές Αρχές κανείς δεν μπορεί να ξέρει για πόσα λεπτά ή ώρες της ημέρας ακόμα.

(φωτό: lesvosreport.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα