Μουζάλας: Μονομερής ενέργεια το κλείσιμο συνόρων. Να είμαστε έτοιμοι

Μουζάλας: Μονομερής ενέργεια το κλείσιμο συνόρων. Να είμαστε έτοιμοι

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα. Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, είπε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, αλλά εκτίμησε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα 50.000 μετανάστες, όπως ανέφερε.

«Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε το προσφυγικό ζήτημα ως “πόλεμο” που δίνει με συνέπεια η χώρα μας, τονίζοντας στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία του hot spot στην Κω επισήμανε: «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot, ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».

Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε ότι ελέγχονται οι χώροι που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα