Νέα φωτιά στην Ανάβυσσο. Πέρασε από αυλές σπιτιών

Νέα φωτιά στην Ανάβυσσο. Πέρασε από αυλές σπιτιών
Wildfire in Kalyvia, easter Attica on July 31, 2017. / , 31 2017. Nikos Libertas / SOOC

Νέα πύρινα μέτωπα σε Ανάβυσσο, Πύλο και Σπέτσες την στιγμή που ακόμα επιχειρούν δυνάμεις στα Καλύβια. Ανάμεσα σε σπίτια και η φωτιά στις Σπέτσες

Νέα φωτιά ξανά κάτω από εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Ανάβυσσο, ακριβώς δίπλα δηλαδή από εκεί που σταμάτησε το χθεσινό πύρινο μέτωπο των Καλυβίων και το οποίο μπορεί να έχει οριοθετηθεί και να έχει μικροεστίες, όμως ακόμα επιχειρούν δυνάμεις στο σημείο.

Στο Άγιο Παντελεήμονα μετακινήθηκαν άμεσα από την διπλανή φωτιά 25 άντρες με 11 οχήματα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο, ενώ οι φλόγες ήδη πέρασαν δίπλα από τις αυλές σπιτιών, δίχως να επεκταθούν ευτυχώς στα σπίτια..

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι Σπετσών, όπου υπάρχουν επίσης διάσπαρτα σπίτια και εξοχικές κατοικίες, δίχως να κινδυνεύουν όμως άμεσα. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα καθώς και ένα ελικόπτερο και έχει δοθεί εντολή να μεταβούν και δύο καναντέρ.

Παράλληλα, επίσης σε εξέλιξη είναι νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο στην περιοχή Σωληνάρι Πύλου Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη PZL.

Το χρονικό και η κατάσταση που επικρατεί τώρα στα Καλύβια

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες νωρίς το απόγευμα στα Καλύβια Θορικού, αφού πλέον υπάρχουν μόνο μικροεστίες και μικρές αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων, ωστόσο θα αργήσει να την δώσει υπό μερικό έλεγχο ή σε ύφεση η πυροσβεστική λόγω της τεράστιας έκτασης που έχει, των πολλών μικροεστικών και των δυνατών ανέμων.

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στην συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης κάτω από ύποπτες συνθήκες που διερευνώνται και σύντομα πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και εξαπλώθηκε σε δύο πλευρές δυτικά και νοτιοανατολικά, δημιουργώντας ένα τεράστιο σε έκταση πύρινο μέτωπο που δυτικά κινήθηκε προς Σαρωνίδα και Λ. Σουνίου όπου είναι και περισσότερα τα σπίτια αλλά ευτυχώς, όσο κοντά και αν πέρασε από σπίτια δεν κινδύνευσαν και νοτιοανατολικά στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα σε δύσβατο σημείο στον Λόφο Σκόρδι. Και οι δύο άκρες του τεράστιου πύρινου μετώπου είχαν κατεύθυνση τα νότια…

 

Η προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής τη νύχτα επικεντρώθηκε στο να αναχαιτιστεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τα σπίτια και αυτό επετεύχθη. Ο σχεδιασμός είχε ως εξής:

-Τα πεζοπόρα τμήματα επικεντρώθηκαν στο νοτιοανατολικό μέτωπο, στον λόφο και στο δυτικό μέτωπο που έφτασε μέχρι την παραλιακή αναπτύχθηκαν οι εποχούμενες δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν και να την οριοθετήσουν και γι αυτό τον σκοπό από τις 10 το βράδυ διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι έως την Λεωφόρο Σαρωνίδας στην Σαρωνίδα. Η εκτροπή της κυκλοφορίας στο ύψος του Λαγονησίου γινόταν στην Λεωφόρο Καλυβίων, ενώ οι εκτροπές και οι απαγορεύσεις κράτησαν έως περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Για την μεγαλύτερη φωτιά που έως τώρα κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν  80 άντρες με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ με το πρώτο φώς της ημέρας άρχισαν αμέσως να πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος 3 ελικόπτερα, 2 καναντέρ και ένα πετάει ένα ακόμα ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Η συμβολή τους ήταν τόσο καίρια, που πλέον υπάρχει αυτή η καλύτερη εικόνα σε όλο το πύρινο μέτωπο, ενώ το πιο ενεργό σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού πρώτα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το μέτωπο της παραλίας, ήταν αυτό στον λόφο Σκόρδι και νωρίς το πρωί, βορειοανατολικά του λόφου που σημειώθηκαν έντονες αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων, οι οποίες πλέον επίσης έχουν κατασταλεί.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε δύσβατο σημείο, σε δασική έκταση στον Ασπρόκαμπο Κιάτου πλέον έχει οριοθετηθεί και στο σημείο παραμένουν 20 άντρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Σε ύφεση βρίσκονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς χθες το μεσημέρι στην περιοχή Γλυκορρίζι, του δήμου Τριφυλίας, στο νομό Μεσσηνίας και αργότερα χθες στην περιοχή Χίνκα, του δήμου Ζίτσας, στο νομό Ιωαννίνων».

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Για σήμερα, Τρίτη 1 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για την ύπαρξη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα