Νέα μέτρα: Ανατροπές φέρνει η εκτόξευση των κρουσμάτων – Τρομάζουν οι εκτιμήσεις των ειδικών

Νέα μέτρα: Ανατροπές φέρνει η εκτόξευση των κρουσμάτων – Τρομάζουν οι εκτιμήσεις των ειδικών

Η ανησυχητική αυξητική τάση των κρουσμάτων στη χώρα μας προκαλεί "πονοκεφάλους" στην κυβέρνηση που αμφιταλαντεύεται για την επόμενη μέρα της εστίασης, αλλά και της μάσκας. Όλα αυτά την ώρα που οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη συνέχεια, τρομάζουν.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και η ταχεία εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα έχουν προκαλέσει “πονοκεφάλους” στην κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα για την εστίαση να αποτελούν πλέον “σπαζοκεφαλιά”.

Ο σχεδιασμός για αμιγείς και μεικτούς χώρους στη διασκέδαση και την εστίαση, μέτρο που λήφθηκε και ανακοινώθηκε ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για εμβολιασμό, βρίσκεται πια στον “αέρα”, ενώ δεν αποκλείεται το εν λόγω μέτρο να επανεξεταστεί.

Αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί και από την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού εντός των προσεχών ημερών, με την ημερομηνία που θα κρίνει τις επόμενες αποφάσεις να είναι η 15η Ιουλίου.

Εάν μέχρι τότε, η επιδημιολογική πορεία της χώρας έχει την ίδια αυξητική τάση, είναι πιθανό τα νέα μέτρα να τροποποιηθούν, χωρίς αυτό να αναιρεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει προνόμια στους εμβολιασμένους.

Στον “αέρα”, όμως, παραμένει και το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, απόφαση που είχε συμπεριληφθεί στα προνόμια όσων έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, αν η εικόνα δεν διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο για τη χώρα, δεν αποκλείεται και αυτό το μέτρο να “παγώσει”. Με βάση τα τωρινά δεδομένα πάντως και με την επιθετική διάθεση που δείχνει ο κορονοίός και η Μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας, διόλου απίθανο δεν κρίνεται ένα τέτοιο σενάριο.

Όλα αυτά, τη στιγμή όπου αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, όπου οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο για καθήμενους, χωρίς να αποκλείεται επανεξέταση του μέτρου (όπως η μουσική στα μπαρ) σε περίπτωση που οι επόμενες ημέρες επιφυλάσσουν ακόμη πιο ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία.

“Γρίφος” και η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Την ίδια ώρα, η αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού φαίνεται πως επαναφέρει στο προσκήνιο τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενός μέτρου που είχε αρθεί, όπως αποδείχτηκε πρόωρα.

Από τη μία, η επαναφορά της καθολικής της χρήσης δεν φαίνεται να αποτελεί την επιθυμητή επιλογή, δεν παύει ωστόσο να επιζητά “διορθωτικές” λύσεις, έστω κι αν αυτές αφορούν μόνο σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Την ώρα που η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για εσωτερικούς χώρους, αλλά και για εξωτερικούς μόνο εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός, η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει τον τρόπο όπου θα εφαρμοστεί ή και θα ερμηνευτεί νέο μέτρο που θα προβλέπει την πιο εντατική χρήση της.

Να σημειωθεί πάντως, ότι για την ώρα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν για τις χερσαίες μετακινήσεις τα ίδια μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Τρομακτικές εκτιμήσεις για 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο

Την ίδια στιγμή, καθόλου αισιόδοξες δεν είναι οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο.

“Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας” σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσφατα, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πως τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις 3.000 τον Αύγουστο

“Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα”, δήλωσε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα