Νέα μέτρα από σήμερα: Μπαρ μόνο με καθήμενους, τσουχτερά πρόστιμα και “λουκέτο” για τους παραβάτες

Νέα μέτρα από σήμερα: Μπαρ μόνο με καθήμενους, τσουχτερά πρόστιμα και “λουκέτο” για τους παραβάτες

Μόνο με καθήμενους από σήμερα όλοι οι χώροι εστίασης. Πρόστιμα, άμεσο λουκέτο, ακόμη και αφαίρεση άδειας για όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Όλα τα νέα μέτρα.

Νέα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ισχύουν από σήμερα στους χώρους εστίασης, με σκοπό να αναχαιτιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με καθήμενους, ακολουθώντας τους νέους κανόνες του υπ. Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα κυρώνονται πρόστιμα από την πρώτη κιόλας παράβαση, με λουκέτο από την αμέσως επόμενη μέρα και για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι στα 10.000 ευρώ και στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων και βάσει αξιολόγησης με υλικό από τα social media.

Αναλυτικά, όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα:

  • Μπαρ μόνο με καθήμενους
  • Πρόστιμο και “λουκέτο” στα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα
  • Αύξηση προστίμου στα 10.000 σε περίπτωση υποτροπής
  • Αφαίρεση άδειας καταστήματος στην 3η παράβαση
  • Κυρώσεις και εκ των υστέρων βάσει αποδεικτικού υλικού

Πιο αναλυτικά:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημέρες
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.
  • Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα οι εκδρομείς για να επιβιβαστούν σε πλοία και αεροπλάνα για να ταξιδέψουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Οι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Green Pass που θα πιστοποιεί τον πλήρη εμβολιασμό και τον τύπο του εμβολίου. Οι ανεμβολίαστοι μπορούν τα ταξιδεύουν με την επίδειξη είτε αρνητικού αποτελέσματος PCR 72 ωρών, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών, είτε με πιστοποιητικό νόσησης, είτε με Green Pass που θα βεβαιώνει ένα από τα παραπάνω.

Όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη 2η δόση, αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι και τους επιτρέπεται η είσοδος στο πλοίο μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού, τίθεται σε ισχύ από τις 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου και έπειτα.

Επίσης, για ανήλικους 12 έως 17 ετών η είσοδος επιτρέπεται με το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα