Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς - Αναλυτικά όλη η ΚΥΑ

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς - Αναλυτικά όλη η ΚΥΑ
ISTOCKPHOTO

Στη δημοσιότητα η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί. Τι ισχύει για εστίαση, πού θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα και πώς θα αλλάξουμε χρόνο.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 6:00 το πρωί σήμερα, Πέμπτη και τα οποία είχε εξαγγείλει ο Θάνος Πλεύρης με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, στη σκιά των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.

Τα νέα μέτρα, τα οποία ήταν αρχικά να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους με την επιδημιολογική κατάσταση να φέρνει επίσπευση επιβολής τους, θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιανουαρίου και θα επανεξεταστούν το επόμενο διάστημα.

Εξαίρεση στην εφαρμογή των μέτρων αποτελεί η αυριανή μέρα και συγκεκριμένα το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, όπου τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν δύο επιπλέον ώρες (μέχρι τις 02:00) σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες. Ωστόσο, ούτε και το συγκεκριμένο βράδυ θα υπάρξει μουσική, η οποία απαγορεύεται από σήμερα.

Νέα μέτρα: Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα

Από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Στην αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα μαγαζιά θα δουλέψουν ως τις 02.00, ενώ απαγορεύεται η μουσική για όσο θα ισχύουν τα νέα μέτρα.
  • Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

Αναλυτικά η ΚΥΑ:

Page: /

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν σε απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον 5 μέρες ακόμη παντού.

Δηλαδή:

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

  • Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.
  • Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.
  • Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα μέτρα, Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Πρωτοχρονιά, Εστίαση
SHARE:

24Media Network