Νέα προσπάθεια ακύρωσης του νόμου για το πόθεν έσχες από τους δικαστές

Νέα προσπάθεια ακύρωσης του νόμου για το πόθεν έσχες από τους δικαστές
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Δικαστικές ενώσεις κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Σε νέες ενέργειες προχωρούν δικαστικές ενώσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να ανατρέψουν για ακόμη μία φορά την ισχύ του νόμου για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Πέντε ενώσεις κατέθεσαν νέα αίτηση ακύρωσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ενώ τρία εξ αυτών υπέβαλαν και αίτηση αναστολής με στόχο το προσωρινό «πάγωμα» της υποβολής των δηλώσεων έως ότου εκδοθεί η απόφαση για την κύρια προσφυγή τους. Όπως και στην προηγούμενη αίτηση αναστολής, η οποία απορρίφθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ, έτσι και σε αυτή οι τρεις ενώ σεις υποστηρίζουν πως οι αλλαγές του νέου νόμου για το πόθεν έσχες δεν ακολουθούν τις διατάξεις του Συντάγματος και θα πρέπει να ακυρωθούν. Συγκεκριμένα, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο ζητήματα, αρχικά στον τρόπο επιλογής της επιτροπής που θα ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων, αλλά και στην υποχρεωτική δήλωση των μετρητών κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που διαθέτουν, θέμα που αντικρούουν από την αρχή χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Τη νέα αίτηση αναστολής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» συνοδεύει και νέα αίτηση ακύρωσης, ενώ την 1η Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί η πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από πέντε δικαστικές ενώσεις. Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός της «αποχής» από την προσπάθεια λήψης προσωρινών μέτρων -όπως αυτό της αίτησης αναστολής από τις δύο μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας (Ένωση Εισαγγελέων και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων), που συμμετέχουν μόνο στην αίτηση ακύρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα