Καταστροφική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Ένας νεκρός στο κέντρο του Μενιδίου

Καταστροφική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Ένας νεκρός στο κέντρο του Μενιδίου
Εικόνες καταστροφής από την πόλη της Βάρδας και την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στη Βουπρασία. Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την περιοχή τα ξημερώματα της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ILIALIVELIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) Eurokinissi

Νεκρός ανασύρθηκε μέσα από το αυτοκίνητό του ένας 41χρονος άντρας στο κέντρο του Μενιδίου. Εγκλωβίστηκε μέσα σε χείμαρρο μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του. Σαρωτική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Δυστυχώς ο πρώτος νεκρός από την σημερινή κακοκαιρία και την ελλιπή υποδομή της Πρωτεύουσας είναι γεγονός! Λίγο μετά τις 14:30 αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένας 41χρονος με την μητέρα του εγκλωβίστηκε μέσα σε χείμαρρο στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μαυροπηγής στο κέντρο του Μενιδίου.

 

Στο σημείο κλήθηκε Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ, αλλά στο τέλος μόνοι τους οι πολίτες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον 41χρονο και την 70χρονη μητέρα του, καθώς πνίγονταν από τα νερά μέσα στο αυτοκίνητο! Δυστυχώς για τον 41χρονο που παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν ήδη αργά, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα του ήταν εντάξει και μεταφέρεται σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες αφού βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Διασώθηκε πυροσβέστης που εγκλωβίστηκε σε λάσπες στο Μενίδι

Ακόμα και έναν συνάδελφό τους χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν πυροσβέστες πριν από λίγο στο Μενίδι. Ο τυχερός μέσα στην ατυχία του πυροσβέστης, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει πολίτες που διέτρεχαν κίνδυνο από τους χείμαρρους που προκλήθηκαν στην περιοχή, παρασύρθηκε και εκείνος και κόλλησε σε λασπώδες έδαφος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί.

Στο σημείο έγινε επιχείρηση διάσωσης από συναδέλφους του που τον εντόπισαν και τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους αφού ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του!

Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Πετρούπολη

Μια ηλικιωμένη γυναίκα παρασύρθηκε από χείμαρρο έξω από το 8 Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης τη στιγμή που είχε πάει να πάρει από το σχολείο τον εγγονό της, φοβούμενη την κακοκαιρία και τις συνέπειες που είχαν προκληθεί στην περιοχή. Τότε ένας χείμαρρος παρέσυρε την ηλικιωμένη η οποία εγκλωβίστηκε κάτω από αυτοκίνητο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση διερχόμενων πολιτών η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή. Η ηλικιωμένη είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Εικόνες από τους Αγ. Αναργύρους

Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ανέλθει στις 835 στο λεκανοπέδιο κυρίως από την Δυτική Αττική που επλήγη και περισσότερο. Μάλιστα η Πυροσβεστική θα είναι επί ποδός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Για την εξομάλυνση της κατάστασης έχουν επιστρατευθεί 140 συνεργεία με 560 άνδρες!

Συγκεκριμένα το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια, το Ίλιον, το Καματερό όπου κατέρρευσε και ένα σπίτι επί της οδού Κωστή Παλαμά.

Ευτυχώς εκεί ο ιδιοκτήτης βγήκε σώος αφού πρόλαβε να το εγκαταλείψει ενώ μεγάλα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην Πετρούπολη όπου συγκεκριμένα ένας μικρός μαθητής που παρασύρθηκε από χείμαρρο σώθηκε τελευταία στιγμή από πολίτες που τον απεγκλώβισαν ανάμεσα από σταθμευμένα αυτοκίνητα όπου είχε εγκλωβιστεί! Δεκάδες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές των γύρω περιοχών.

Μάλιστα, έχουν κλείσει δρόμοι καθώς έχουν πλημμυρίσει. Ειδικότερα, η Λάμπρου Κατσώνη έχει κλείσει από Αναξαγόρα μέχρι το ύψος της οδού Τσούντα. Η Τσούντα έχει κλείσει προς Πειραιά και Περιστέρι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού σε όλη τη χώρα, κάθε λεπτό.

Η στιγμή που ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” τα Τουρκοβούνια

Εκτεταμένες οι καταστροφές σε Ηλεία και Αχαΐα

Αίτημα για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης οι δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας έστειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από νωρίς σήμερα το πρωί πολλές περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, εξαιτίας των συνεχών και έντονων καταιγίδων έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα, καθώς και σε υποδομές, όπως σε κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης και στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Ακόμη, λόγω των πλημμυρών έχουν προκληθεί ζημιές σε θερμοκήπια και σε καλλιέργειες, καθώς και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στις περιοχές Λεχαινών, Βάρδας, Κάστρου, Ανδραβίδας, Στρουσίου, Σταφιδοκάμπου, Αετοράχης, Κεπελέτου, Κουρτεσίου, Μανωλάδας, Νεάπολης, Νέας Μανωλάδας, Νησίου, Ξενιών, Κάτω Παναγιάς, Νεοχωρίου, Αγίου Χαραλάμπους, Αρετής, Μέλισσας, Μπορσίου και Μυρσίνης.

Στο δήμο Δυτικής Αχαΐας οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στις περιοχές Καγκάδι, Απιδεώνας, ‘Αραξος, Μετόχι, Λάππα, Λακκόπετρα, Ματαράγκα, Μιχόι, Άγ. Νικόλαος Σπάτων, Βουπράσιο, Σαγέικα, Μποντέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι Αλισσός Φλόκα, Ζησιμέικα, Λουσικά, και Σπαλιαρέικα. Ακόμη, ζημιές υπάρχουν στο αντλιοστάσιο της Κάτω Αχαΐας καθώς και στην βιομηχανική περιοχή.

ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «για ακόμη μία φορά η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας» και πρόσθεσε: «Από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες μας είναι στο πλευρό των κατοίκων έχοντας ως κύριο στόχο μας να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας». Επίσης, ανέφερε πως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες είναι επί ποδός, ενώ ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς όπως τόνισε «πρόκειται για μία πολύ δύσκολη ημέρα».

Η πρόγνωση του καιρού στην Αττική.

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή συγκαλεί στις 8.30 το πρωί, στη περιφέρεια Αττικής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Θα συμμετάσχουν επίσης οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λεκανοπέδιο από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας σημειώνεται ότι με τη έναρξη της κακοκαιρίας και μετά από εντολή της Ρένας Δούρου, δημιουργήθηκε «Επιχειρησιακό Κέντρο για την καλύτερη εποπτεία της κατάστασης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των Διευθύνσεων και υπηρεσιών, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες βρέθηκαν αμέσως στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία».

Τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους Δημάρχους, καθώς και με τους αρμόδιους Υπουργούς για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

 

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

 

(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Acharnea.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα