Νέος μεταναστευτικός κώδικας: Ανοίγουν τα σύνορα για χιλιάδες νόμιμους μετανάστες - Απλοποίηση στη χορήγηση αδειών παραμονής

Νέος μεταναστευτικός κώδικας: Ανοίγουν τα σύνορα για χιλιάδες νόμιμους μετανάστες - Απλοποίηση στη χορήγηση αδειών παραμονής
EUROKINISSI

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών διαμονής. "Διαβατήριο" για 358.000 νόμιμους αλλοδαπούς που θέλουν να κινηθούν προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

"Διαβατήριο" για να αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας, δίνει  σε 358.000 νόμιμους αλλοδαπούς, ο κώδικας μεταναστευτικής πολιτικής που παρουσιάστηκε σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τόσοι εκτιμάται ότι είναι οι κάτοχοι μακρόχρονων εθνικών αδειών παραμονής, που μπορούν να τις αλλάξουν σε ευρωπαϊκές άδειες επί μακρόν  διαμένοντος, αποκτώντας το δικαίωμα να ζήσουν και να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα, ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20.

Ιθαγένεια στα 18 για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων, χωρίς ανανέωση ανά πενταετία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμενόντων.

Όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας.

Επίσης, με τη χορήγηση άδειας επί μακρόν διαμονής, οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμενόντων στην Ελλάδα", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Νέος μεταναστευτικός κώδικας: Ανοίγουν τα σύνορα για χιλιάδες νόμιμους μετανάστες - Απλοποίηση στη χορήγηση αδειών παραμονής

Με τον νέο κώδικα πάντως επιχειρείται μεταξύ άλλων η αποσύνδεση του ζητήματος των μεταναστών από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε ενιαίο πλαίσιο όλες οι διατάξεις

Για πρώτη φορά μπαίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο, οι 20 νόμοι, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και οι 42 κανονιστικές πράξεις που αφορούν στη νομιμοποίηση και στην ανανέωση των αδειών διαμονής των αλλοδαπών.

Μειώνονται οι 50 διαφορετικές άδειες διαμονής σε 19, με βασικότερη την επί μακρόν διαμένοντος. Επιπλέον οι άδειες εργασίας κατηγοριοποιούνται από 4 σε 1. Με αυτόν τον τρόπο, η γραφειοκρατία για την ανανέωσή τους περιορίζεται, αφού περισσότερα από 20 δικαιολογητικά καταργούνται.

Καινοτομίες σχεδίου κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης

Ευνοϊκότερα αντιμετωπίζονται και τα παιδιά των μεταναστών.

Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τουλάχιστον έξι έτη σπουδών στο ελληνικό σχολείο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το καθεστώς του Επί Μακρόν Διαμένοντος όταν ενηλικιώνονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα για διαβούλευση έως τις 29 Οκτωβρίου. Ο Κώδικας, δηλαδή, διατηρεί τα έξι χρόνια φοίτησης στο σχολείο που έθετε ως προϋπόθεση ο «νόμος Ραγκούση» προκειμένου παιδιά της 2ης και 3ης γενιάς να έχουν πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια.

Όταν συμπληρώνουν τα 18  χρόνια παίρνουν απευθείας την άδεια επί μακρόν διαμένοντος, χωρίς να χρειάζεται να την ανανεώνουν κάθε πενταετία. Έτσι ξεπερνιέται το πρόβλημα της ιθαγένειας, την οποία βέβαια θα μπορούν να αποκτούν όταν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ANT1.

Με φαστ-τρακ διαδικασίες θα χορηγούνται άδειες σε όσους κάνουν επενδύσεις άνω των €250.000, αγοράζοντας σπίτια αλλά και εμπορικά ακίνητα.

Οι επενδυτές υποχρεώνονται να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, καταθέτοντας μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά δίγραμμη τραπεζική επιταγή. Το συγκεκριμένο πλαίσιο επεκτείνεται και στους συνεργάτες  στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι αποκτούν δικαίωμα νόμιμης διαμονής και εργασίας.

SHARE:

24Media Network