Απανωτές σεισμικές δονήσεις στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

Απανωτές σεισμικές δονήσεις στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

Σεισμικές δονήσεις στην Αμφίκλεια, έγιναν αισθητές και στην Αττική. Η πρώτη λίγο μετά τις 17:00 και η δεύτερη στις 18:00. Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές

Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:42 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ελάτειας Φθιώτιδας, στην περιοχή Αμφίκλεια.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολολογικό Κέντρο, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10χλμ.

Τα πλήγματα του Εγκέλαδου σημειώθηκαν στην περιοχή όπου είχε καταγραφεί πολυήμερη σεισμική δραστηριότητα από τις 7 Αυγούστου, με συνέπεια περισσότερα από 300 οικήματα να υποστούν ζημιές.

Προς το παρόν, από τη σημερινή σεισμική δόνηση, δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.

Παράλληλα, στις 18.01 ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αισθητή στην Αττική, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το κυριότερο χαρακτηριστικό του σεισμού ήταν η μεγάλη και παρατεταμένη διάρκεια.

Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Αγρίνιο, Λαμία, Κάστρο, Στυλίδα και Θήβα.

Σύνδεση με τον σεισμό της 7ης Αυγούστου

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι δονήσεις οι οποίες έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας, συνδέονται με το σεισμό μεγέθους 5,3 που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου, στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Το ακριβές επίκεντρο των δονήσεων είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.

“Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων”, δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί.

Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Τελειωτικό χτύπημα

Και νέες πληγές μετρούν στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή από τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις. Κτίρια που ήταν “τραυματισμένα” από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Υπάρχουν όμως και ζημιές. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι “υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

“Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει “ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα