Νεότερο Δελτίο και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Κακοκαιρία
Κακοκαιρία MOTIONTEAM

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική, στις Κυκλάδες, την Ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης-Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

Νεότερο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με αυτό τα χειρότερα πέρασαν. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλώνονται μέχρι τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διακοπές στην κυκλοφορία που εντοπίζονται σε όλη την Επικράτεια

Οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική περιορίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις απεγκλωβισμών από ασανσέρ λόγω των εναλλαγών στην τάση του ρεύματος και σε δύο κοπές δέντρων. Οι διακοπές στην κυκλοφορία που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία εντοπίζονται ως εξής:

ΑΤΤΙΚΗ

-Λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων, διεκόπη τα ξημερώματα η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Βάρδα, περιοχή Πικερμίου, στη στροφή της Λ. Μαραθώνος προς Βουνόπολη, η οποία όμως πλέον έχει αποκατασταθεί.

ΡΟΔΟΠΗ

-Στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου.

ΕΥΒΟΙΑ

-Δημοτική Οδός Αγίας Ελεούσας – Δοκού.

-Δημοτική Οδός Δοκού – Πεΐ Δοκού.

-Δημοτική Οδός Πεΐ Δοκού – Αγίας Ελεούσας.

ΦΩΚΙΔΑ

-Ε.Ο. Θερμοπυλών – Άμφισσας (50ο χλμ. - ρεύμα πορείας προς Άμφισσα), καθίζηση οδοστρώματος.

ΠΕΛΛΑ

-17Ο χλμ. Άρνισσας – Χ/Κ.

-7Ο χλμ. Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ. Βόρρας.

ΑΧΑΪΑ

-Δημοτ. Ο. Τ.Κ. Περιστέρας – Χ.Κ. Καλαβρύτων.

ΗΛΕΙΑ

-Επ.Ο. Κρεσταίνων-Ανδρίτσαινας, στο 40ο χλμ (οικισμός Μύλοι Ανδριτσαίνας) λόγω κατολισθήσεων.

-Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, από την γέφυρα του οικισμού Γραμματικού Δ.Δ. Λαντζοϊου.

-Επ.Ο. Χελιδονίου – Κρυονερίου, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

-Παραποτάμια Οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια.

-Επ.Ο. Αλφειούσας προς Μακρίσσια, θέση «Λίμνες», λόγω πτώσης βράχων & χωμάτινων όγκων.

ΑΡΚΑΔΙΑ

-Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, από Τ.Κ. Λαγκαδίων έως την Τ.Κ. Λευκοχωρίου , λόγω καθίζησης.

-Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας, από 49,8ο έως 50,2ο χλμ, λόγω καθίζησης.

-Επ. Ο. Λεωνίδιου – Κοσμά από 29ο έως 31ο χλμ, λόγω καθίζησης.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

-Επ.Ο. Ολύμπου – Πηγαδίων, στο 3ο χλμ, στη περιοχή ‘’Γυζούρας’’ Καρπάθου, σημειώθηκε κατολίσθηση στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από παράπλευρο τμήμα εκτός της οδού.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

-Επ. Ο. Ηρακλείου – Βούτες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: κακοκαιρία
SHARE:

24Media Network