‘ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ’: Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων είναι ανεύθυνοι και ανεκπαίδευτοι

‘ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ’: Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων είναι ανεύθυνοι και ανεκπαίδευτοι

Η φιλοζωική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της επίθεσης σκύλων σε ένα πεντάχρονο παιδί, καλεί τους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και τους φιλόζωους να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Δεν θέλετε να χαϊδεύουν το σκύλο σας, όταν τον βγάζετε βόλτα επειδή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά, δείχνει σημάδια στρες και άγχους, όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους ή είναι άρρωστος; Φορέστε του απλώς μια κίτρινη κορδέλα και πληροφορήστε έτσι τον κόσμο ότι το ζωάκι σας δεν θέλει χάδια!

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σκύλων, που στοίχισαν τη ζωή σε ένα πεντάχρονο αγόρι στην Κοζάνη,  η Φιλοζωική οργάνωση Θεσσαλονίκης “Νοιάζομαι” ξεκινάει την καμπάνια της “κίτρινης κορδέλας”, μιας ιδέας που ξεκίνησε από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Yellow Dog, με στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των σκύλων που χρειάζονται μία επιπλέον απόσταση.

Φόρεσε την κίτρινη κορδέλα

“Θέλουμε να βγει κάτι θετικό γιατί πολλοί που έχουν ζώα είναι ανεύθυνοι και ανεκπαίδευτοι. Δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα, ότι δεν μπορούν να βγάλουν το σκύλο βόλτα, μέσα στην πόλη, χωρίς λουρί, ότι τα αρσενικά ζώα μαλώνουν μεταξύ τους και ότι, όταν τα θηλυκά είναι σε οίστρο, προσελκύουν αρσενικά” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης Εύη Καλαϊτζίδου, η οποία προσκαλεί τους ιδιοκτήτες ζώων που δεν θέλουν να… χαϊδεύονται, να τους βάλουν μια κίτρινη κορδέλα ως προειδοποίηση.

Η πρόεδρος της οργάνωσης ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Εύη Καλαϊτζίδου

Θέλουμε να βγει κάτι θετικό γιατί πολλοί που έχουν ζώα είναι ανεύθυνοι και ανεκπαίδευτοι. Δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα, ότι δεν μπορούν να βγάλουν το σκύλο βόλτα, μέσα στην πόλη, χωρίς λουρί, ότι τα αρσενικά ζώα μαλώνουν μεταξύ τους και ότι, όταν τα θηλυκά είναι σε οίστρο, προσελκύουν αρσενικά

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του και δεν είναι έτοιμος να δεχτεί χάδια, παιχνίδια ή οποιαδήποτε προσέγγιση από κανένα άγνωστο προς εκείνο. Μπορεί να είναι υπό ιατρική περίθαλψη, να βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο, να μη γνωρίζει ακόμα καλά τον ιδιοκτήτη του, να βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης ή να έχει πρόσφατα περάσει ένα τραυματικό σοκ” εξηγεί η κ. Καλαϊτζίδου, τονίζοντας ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου έχει το δικαίωμα να μην θέλει να το χαϊδέψουν.

Βασικές οδηγίες σε ιδιοκτήτες για την “κίτρινη κορδέλα”

Μπαίνοντας στο ιστολόγιο του “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” βρήκαμε ορισμένες βασικές πληροφορίες για την κίτρινη κορδέλα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ηρεμία του τετράποδου που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί ακόμη ή αντιδρά περίεργα σε δημόσιους χώρους.

Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει επιθετική συμπεριφορά ή δείχνει σημάδια στρες και άγχους όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους:

  • Διαβάστε τα μηνύματα που σας στέλνει ο σκύλος σας ώστε να είστε σίγουροι για το τι νιώθει
  • Μιλήστε με ένα κτηνίατρο ή ακόμα και με έναν εκπαιδευτή ώστε να σας συμβουλέψει σωστά.
  • Αν παρόλα αυτά η βόλτα σ ένα πάρκο είναι μέρος της «θεραπείας» υπάρχει τρόπος να μείνει ο σκύλος σας ήρεμος και ευδιάθετος. Η κίτρινη κορδέλα στο λουρί του! Μια κίτρινη κορδέλα γύρω από το κολάρο του σκύλου είναι μια χρήσιμη πληροφορία για να σηματοδοτήσει σε παιδιά, ενήλικες και ιδιοκτήτες λοιπών σκύλων ότι ο σκύλος σας θέλει το «χώρο του». Δεν είναι έτοιμος να δεχτεί χάδια, παιχνίδια ή οποιαδήποτε προσέγγιση από κανένα άγνωστο προς εκείνον.

Πέραν της μη κοινωνικοποίησής του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του. Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • είτε ότι είναι υπό ιατρική περίθαλψη
  • είτε βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο
  • είτε ότι δεν γνωρίζει ακόμα καλά τον ιδιοκτήτη του
  • είτε βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης
  • είτε ακόμα ότι έχει πρόσφατα περάσει ένα τραυματικό σοκ.

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει με τις κατάλληλες τεχνικές να προσεγγίσουμε ένα σκύλο. Τα παιδιά έχουν πολλή ενέργεια και συχνά όταν βλέπουν ένα σκύλο τρέχουν και τον προσεγγίζουν άτσαλα χωρίς συναίσθηση ότι μπορεί να τον τρομάξουν.

Ευθύνη έχουν και όσοι πλησιάζουν ένα σκύλο

 

Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί, να ρωτάει, για παράδειγμα, αν μπορεί να χαϊδέψει ένα ζώο με λουρί. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ζώων, αν δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για εκπαίδευση, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ευθύνες και να εφαρμόσουν έστω αυτή την πρακτική της κίτρινης κορδέλας

“Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί, να ρωτάει, για παράδειγμα, αν μπορεί να χαϊδέψει ένα ζώο με λουρί. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ζώων, αν δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για εκπαίδευση, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ευθύνες και να εφαρμόσουν έστω αυτή την πρακτική της κίτρινης κορδέλας” καταλήγει.

Ας κινητοποιηθούν επιτέλους και επίσημοι οι φορείς, ώστε να θεσπιστούν κανόνες υπεύθυνης εκτροφής, εκπαίδευσης και κυρίως ιδιοκτησίας του σκύλου

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και στο NEWS 247 ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ροτβάιλερ Ηλίας Κανέλλος, λίγες ώρες μετά το τραγικόσ υμβάν, θα πρέπει να αλλάξει η στάση των επίσημων φορέων και να θεσπιστούν κανόνες, ώστε το τραγικό συμβάν της Κοζάνης να είναι και το τελευταίο. “Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας ότι το σκυλί πρέπει να μαθαίνει κάποιους κανόνες επικοινωνίας. Σκύλος και ιδιοκτήτης μέσα από την σωστή εκπαίδευση μπορούν να αναπτύξουν την κατάλληλη συμβίωση, κάτι που προφανώς στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχε. Ας κινητοποιηθούν επιτέλους και επίσημοι οι φορείς, ώστε να θεσπιστούν κανόνες υπεύθυνης εκτροφής, εκπαίδευσης και κυρίως ιδιοκτησίας του σκύλου”,επισημαίνει ακόμη ο κ. Κανέλλος.

*Η Yellow Dog είναι μια παγκόσμια, μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των σκύλων που χρειάζονται, μιας επιπλέον «απόστασης». Η ιδέα ξεκίνησε μέσω του internet και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕ/ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα