Novartis: Ολοκληρώθηκαν οι έγγραφες εξηγήσεις των μη πολιτικών προσώπων

Novartis: Ολοκληρώθηκαν οι έγγραφες εξηγήσεις των μη πολιτικών προσώπων
Γραφεία της Novartis στην Αθήνα AP

Κατά πληροφορίες, στις έγγραφες εξηγήσεις του ο εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας, που φέρεται να αποτέλεσε «πλυντήριο» για τα χρήματα των δωροδοκιών, κατονόμασε ως αποδέκτη 400.000 ευρώ πρώην στέλεχος της Novartis.

Ένα ακόμη πρόσωπο μπαίνει στο «κάδρο» των εισαγγελικών ερευνών για την υπόθεση της Novartis. Η ολοκλήρωση των έγγραφων εξηγήσεων για τα πέντε πρώτα μη πολιτικά πρόσωπα ενδέχεται να ανοίξει νέες πόρτες για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά την κατάθεση υπόπτου ότι πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας υπήρξε αποδέκτης του ποσού των 430.000 ευρώ.

Η εξέλιξη έρχεται από τον εκδότη και ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρίας, ο οποίος φέρεται μέσω αυτής να γινόταν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αναμένεται να αξιολογηθεί από τις αρχές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης υποστήριξε με την ιδιότητα του υπόπτου ότι ο ίδιος επέστρεψε σε τότε στέλεχος της Novartis, το οποίο και κατονόμασε, το ποσό των 433.000 ευρώ. Τα χρήματα -κατά τον εκδότη- δόθηκαν σε πρόσωπο που έχει εμπλακεί στην υπόθεση και σχετίζεται με καταγγέλλοντες κατά της Novartis.

Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για τον Κων. Φρουζή τον οποίο, όπως ανέφερε στους εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν γνωρίζει. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για κάποια εμπλοκή πολιτικών προσώπων, καθώς και πως το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας είχε σχέση με τη διανομή του διαφημιστικού «πακέτου» της Novartis. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2009 το στέλεχος της Novartis του πρότεινε να του δίνει διαφήμιση από την εταιρία, εφόσον στη συνέχεια ο εκδότης του επέστρεφε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, το οποίο εκτίμησε ότι κρατούσε ο ίδιος δίχως η φαρμακοβιομηχανία να το γνωρίζει.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis, ότι οι χρεώσεις της φαρμακοβιομηχανίας ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών, ενώ αρνήθηκε την κατηγορία των εικονικών συναλλαγών, επισημαίνοντας πως όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν αφορούσαν σε υπηρεσίες που είχαν λάβει χώρα.

Οι επόμενες ενέργειες

Η κατάθεση αυτή θα εξεταστεί πλήρως από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονται την προκαταρκτική έρευνα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφασίσουν ποιοί θα είναι οι επόμενοι χειρισμοί τους. Υπενθυμίζεται ότι η διαφημιστική εταιρία συμφερόντων του εκδότη έχει εκτιμηθεί από της Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι ενδεχομένως συνέβαλε στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των δωροδοκιών. Μάλιστα, κατά τις αρχές, έχει εντοπιστεί να διακινήθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα σε επτά χρόνια, με τη συνδρομή διαφημιστικής εταιρίας. Η εταιρία που φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» προμηθεύοντας -κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς- εικονικά τιμολόγια, φαίνεται πως είχε από το 2006 έως το 2013 διακίνησε ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με το έγγραφο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρ. Λοβέρδου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 14 τιμολόγια, συνολικού ύψους 50.500 ευρώ, τα οποία ωστόσο φαίνεται να είναι εικονικά. Αυτό άλλωστε, κατέθεσαν υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, του Δήμου Αθηναίων και του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων, υποστηρίζοντας πως δεν διαπιστώθηκε διαφήμιση της φαρμακευτικής εταιρίας.

Εκτός από το διαφημιστή, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών βρέθηκαν πάλι με την ιδιότητα του υπόπτου ακόμη τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη επιτροπών τιμολόγησης. Πλέον η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναμένεται να μελετήσει τα πολυσέλιδα υπομνήματά τους και αφού τα αξιολογήσει να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες, που αφορούν στην άσκηση ή μη ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version