Πάγωσε η Μόρια: Πρόσφυγες στο έλεος του χιονιά

Πάγωσε η Μόρια: Πρόσφυγες στο έλεος του χιονιά
Χιόνια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Κραυγή απελπισίας σε ένα βίντεο μέσα από τη Μόρια. Σε πολύ σκληρές συνθήκες ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος καταγγέλλει στο NEWS 247 πως απαγορεύθηκε η φωτογράφηση ακόμα και περιμετρικά του κέντρου φιλοξενίας. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης (Vid)

Μέσα στο χιόνι και εκτεθειμένοι στα χειρότερα καιρικά φαινόμενα προσπαθούν να ζήσουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες στο κέντρο της Μόρια, στη Λέσβο.

Οι σκηνές των προσφύγων, μέσα στις οποίες διαμένουν οικογένειες και μικρά παιδιά, έχουν σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα χιονιού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν σήμερα οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ:

Οι συνθήκες χειροτερεύουν ειδικά τη νύχτα που η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Για τρίτη μέρα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο – ντοκουμέντο, μέσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης πως όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι προστατευμένοι. “Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα”, ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας στις 5 Ιανουαρίου, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που όμως δεν προκύπτει από τα πλάνα που ακολουθούν. Η λήψη έγινε από κινητό τηλέφωνο μετανάστη και δόθηκε στη δημοσιότητα από την τοπική εφημερίδα, Πολιτικά.

“Παρόλο που έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς”, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση που μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΙ, πρόσκομμα για τη μετακίνηση του κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι οι εκλογές που διεξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης “με πρίσμα ξενοφοβικό”.

Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι “έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις”.

“Η μετακίνηση κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, που υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας, σκοντάφτει κυρίως λόγω του ότι ο εκλογικός κύκλος που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη (οι μισές έχουν προεκλογική περίοδο) σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται με άξονα το προσφυγικό, μέσα από ένα πρίσμα ξενοφοβικό, πράγμα που κάνει κάποιες κυβερνήσεις να είναι πιο αρνητικές και να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο”, ανέφερε ενδεικτικά, χωρίς ωστόσο να εξηγεί το τί θα γίνει τις επόμενες ώρες για να λυθούν τα προβλήματα στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία.

Από τη δική τους μεριά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. “Ο πληθυσμός των hotspot πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα”, σημειώνουν και εκείνοι.

“Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν” λέει ο επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα,  Clément Perrin.

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.

Στη δε Σάμο, όπως υπογράμμιζε η Υ.Α. του ΟΗΕ, “περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης”.

Στα παραπάνω να προστεθεί πως από χθες, Κυριακή, στον καταυλισμό της Μόριας τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέρα ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που διαψεύσθηκαν από την κυβέρνηση, αστυνομικοί απαγόρευσαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω από αυτόν.

Η κίνηση αυτή των αρμόδιων αρχών σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες οι οποίοι για τρίτη μέρα είναι έκθετοι στον χιονιά και το δριμύ ψύχος. Το γεγονός κατήγγειλε μιλώντας στο NEWS 247, ο προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος.

Η καταγγελία στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, μιλώντας στο NEWS247:

“Μετά την Ειδομένη, είχαμε ξανά απαγόρευση φωτογράφησης προσφύγων χθες στη Μόρια στη Λέσβο. Θεωρούμε αδιανόητο οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ να μην έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν ούτε καν έξω από το camp. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, αλλά τουλάχιστον έξω από το camp θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφίσουμε έστω όσο μακριά μπορεί να δει ο φωτογραφικός φακός.

Μεταξύ της απαγόρευσης φωτογράφησης στην Ειδομένη και στο νέο κρούσμα απαγόρευσης στη Μόρια, η τυπική διαδικασία για να μπούμε στα camp ήταν η εξής: Κάνουμε αίτηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει όμως την είσοδο μόνο σε κάποια συγκεκριμένα camp, όχι σε όλα και σε αυτά τα συγκεκριμένα ο χρόνος που μας δίνεται είναι μόνο μία ώρα.  Η ένσταση η δική μας είναι ότι σαφέστατα να μπαίνουμε κατόπιν συνεννόησης, αλλά σε όλα τα camp όμως και όχι σε επιλεγμένα, καθώς και ότι ο χρόνος που θα παραμένουμε για να φωτογραφίσουμε πρέπει να είναι όσος κρίνουμε εμείς.

Διότι πλέον το προσφυγικό για εμάς έχει ονοματεπώνυμο: Για να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με μία προσφυγική οικογένεια πρέπει να μιλήσεις μαζί τους, να ξέρεις ότι είναι ο Αχμέτ με τα πέντε παιδιά του που έχει έρθει στην Ελλάδα, να ξέρεις την ιστορία τους. Δηλαδή ουσιαστικά ζητάμε να φωτογραφίσουμε το αυτονόητο, πως οι πρόσφυγες εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία μετά τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική των απαγορεύσεων στη φωτογράφηση. Εξάλλου θα πρέπει να ξέρουν στο υπουργείο ότι οι πληροφορίες για το τι γίνεται μέσα στα camp έτσι κι αλλιώς διακινούνται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, που με τα κινητά τους τραβάνε βίντεο και φωτογραφίες. Γιατί να απαγορεύεται στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας;”.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από τη δική του μεριά ο Ν. Τόσκας διέψευσε πως υπήρξε κυβερνητική εντολή για απαγόρευση φωτογραφιών. Όπως είπε σε σημερινή ενημέρωση μετά τη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: “Για αυτό τον λόγο ήταν στην σύσκεψη και ο Υπουργός κ. Μουζάλας και θα βγει ανακοίνωση, αποχώρησε πριν από λίγο γιατί τρέχει με αυτά τα ζητήματα. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια και το πρωί είχαμε σύσκεψη για αυτό το θέμα για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Έχουν ανοίξει ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη και κοιτάζουμε να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο όσους δεν καλύπτονται σε θερμαινόμενες σκηνές. Δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης φωτογραφιών ούτε προσπαθούμε να κρύψουμε τα προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν, είναι δύσκολες καταστάσεις, δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις ούτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών εκεί που επικεντρώνονται τα προβλήματα και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο”.​

Συνειδητό ψέμα αποτελούν τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους στη Μόρια, καθώς και η λήψη φωτογραφιών, αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, “μια τέτοια «είδηση» αποτελεί συνειδητό ψέμα, καθώς σήμερα το πρωί η ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά εικόνα μέσα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε εκτενές ρεπορτάζ εντός της δομής, καθώς ρεπορτάζ έκανε και βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο”.

Προσθέτουν, πως το παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει την διαστρέβλωση της τοποθέτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ότι «κανένας άνθρωπος δεν είναι σε σκηνές, εκτός από κάποιες λίγες σε Βαγιοχώρι και Ελληνικό». Η τοποθέτηση αυτή, όσες φορές έχει γίνει από τον κ. Μουζάλα, συνοδεύεται από την διευκρίνιση, ότι αυτή η εικόνα δεν αφορά τα νησιά, στα οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται από την παντελή άρνηση βοήθειας και συνεργασίας τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο κι από θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων, αναφέρει το υπουργείο.

Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων

Από τη δική της μεριά η Κομισιόν χαρακτηρίζει “ανεπαρκή” την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά. Η αρμόδια εκπρόσωπος Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει “οικονομική και τεχνική στήριξη”, δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στον χιονιά

Να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό σήμερα, 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες -με έξοδα του Οργανισμού- στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου.

Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές.

Από χθες, στο κάτω κάστρο της πόλης εγκαταστάθηκαν ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούν να ζεσταθούν. Ακόμη και μέσα στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Βίντεο από τη Μόρια: Εφημερίδα Πολιτικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα