Ο αντικαπνιστικός απέτυχε, το κάπνισμα μειώθηκε

Ο αντικαπνιστικός απέτυχε, το κάπνισμα μειώθηκε

Από το 2007 μέχρι το 2012 η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε πάνω από 30% στην Ελλάδα. Σε ποιες ηλικίες καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση

Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι εξακολουθεί να καταγράφεται σημαντική μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα, παρότι ο αντικαπνιστικός νόμος ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται.

Η εύκολη εκτίμηση είναι ότι η μείωση του καπνίσματος θα μπορούσε να συνδεθεί με την οικονομική κρίση και με τις περικοπές που κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Όμως, φαίνεται ότι η μείωση αυτή είναι σημαντική και πέρα από την οικονομική κρίση, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά, από το 2007 μέχρι το 2012 η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε πάνω από 30% στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις ηλικίες 18- 24 ετών, και μεταξύ 35- 44 ετών, ενώ η μόνη ηλικιακή κατηγορία στην οποία παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος είναι μεταξύ 45 και 64 ετών.

Όπως προκύπτει και από άλλα στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης των τσιγάρων εμφανίζουν οι καπνιστές που συνήθιζαν να καπνίζουν μέχρι 20 τσιγάρα την ημέρα σε αντίθεση με τους πιο «βαρείς» καπνιστές, όσους δηλαδή κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο ημερησίως.

«Επίσης, παρά τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας έχει μειωθεί και η ρύπανση από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη μείωση του καπνίσματος αλλά και τη μεταστροφή της κουλτούρας πολλών καπνιστών που σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αναπνέει καθαρό αέρα σε αυτούς τους χώρους», όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, καθηγητής Π. Μπεχράκης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 20.000 Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σύμφωνα με την οποία το 90% των φοιτητών πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και το κράτος δεν κάνει ό,τι πρέπει για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος.

Επίσης μόνο το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική ηλικία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα