Ο Γόρδιος Δεσμός των σκουπιδιών

Ο Γόρδιος Δεσμός των σκουπιδιών

H ΠΟΕ–ΟΤΑ απέρριψε ομόφωνα την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι "οδηγεί τους 10.000 εργαζόμενους στον δρόμο". Για σήμερα έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη των ωραρίου και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στους Δήμους όλης της χώρας καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης με το αιτιολογικό ότι δεν καλύπτει τους συμβασιούχους. Εντός της ημέρας, θα κατατεθεί η δική της πρόταση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Την ίδια στιγμή, βουνά από σκουπίδια συνεχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών στις περισσότερες γειτονιές, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά της η ΠΟΠ – ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του κ. Σκουρλέτη διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε το Σάββατο την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα στη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης που σκοπεύουμε να καταθέσουμε την Δευτέρα. Δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση.

Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους”.

O Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε ακόμη τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο προς τις ιδιωτικές εταιρείες στο έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ακούστε όσα δήλωσε ο υπουργός στο Ραδιόφωνο 24/7:

Οι κινητοποιήσεις:

Σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιείται στάση εργασίας από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας και συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την Πέμπτη προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ομοσπονδίας, τόνισε:

“Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν κάνει αορίστου χρόνου τους εργαζόμενους που με δική της ευθύνη ανανέωσε τις συμβάσεις τους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση, γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, θα στείλει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους και στους ιδιώτες την αποκομιδή σκουπιδιών. Τη Δευτέρα θα έχουμε τη δική μας πρόταση”.

Σημείωσε επίσης, ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα πρέπει να εξετάσει τη ρύθμιση με τη βοήθεια των νομικών, ώστε “να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει”. Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένας απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους” και επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες των δήμων.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στον οποίο επίσης θα παρουσιαστεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. 

Σημειώνεται τέλος ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια προχωρά σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα