Ο Γ. Καμίνης αρνήθηκε να δεσμευθεί ως προς τη μη διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δήμου

Ο Γ. Καμίνης αρνήθηκε να δεσμευθεί ως προς τη μη διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δήμου
ΑΘΗΝΑ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

"Μάχη" στο ΔΣ του δήμου Αθηναίων ανάμεσα στος παρατάξεις της Αριστεράς και το δήμαρχο Αθηναίων. Δεν δεσμεύθηκε ο κ. Καμίνης για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων

Υπό τη σκιά έντονων αντιδράσεων από δημοτικούς συμβούλους και εργαζομένους, εγκρίθηκε την Πέμπτη το βράδυ από το ΔΣ του δήμου Αθηναίων το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Όμως τούτο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εκπροσώπους των αριστερών παρατάξεων, δηλαδή τον Ν. Σοφιανό, την Ε. Πορτάλιου και τον Π. Κωνσταντίνου.

Το ψήφισμα αφορούσε προσθήκη που πρότεινε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Σοφιανός και που ανέφερε:

“Ο δήμος Αθηναίων δεν θα επιτρέψει να σταλεί ούτε ένα όνομα εργαζομένου και δεν θα εκδοθεί ούτε μια διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα – απόλυση, και σε αυτή την κατεύθυνση θα σταλούν άμεσα τα απαιτούμενα εντέλλεσθαι στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες”.

Τη συμπερίληψη της πρότασης Σοφιανού στο τελικό ψήφισμα ζήτησαν, προκειμένου να εγκρίνουν την αρχική πρόταση του κ. Καμίνη, εκτός από τις αριστερές παρατάξεις, η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., η Ε. Φιλίνη, ο Φ. Δραγούμης και ο Α. Αβραντίνης.

Η πρόταση καταψηφίσθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται στον κ. Καμίνη.

Τελικά, το ψήφισμα του δημάρχου, ο οποίος και αρνήθηκε να συμπεριληφθεί η επίμαχη πρόταση, έλαβε 23 θετικές και 18 αρνητικές ψήφους.

Παρόλα αυτά, η ισχύς του ψηφίσματος τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι για να εγκριθεί ψήφισμα σε θέμα που συζητείται εκτός ημερησίας διάταξης, απαιτούνται 25 ψήφοι.

Σε κάθε περίπτωση, το ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζει την επιδιωκόμενη άμεση απομάκρυνση περίπου 100 υπαλλήλων “αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού”. Όπως σημειώνεται “αφορά επί του παρόντος υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και μονίμους υπαλλήλους που βαίνουν προς απόλυση μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ειδικότητες, οι κλάδοι και το ποιος και πώς θα αποφασίσει για την κατάργησή τους”.

Κατά το ψήφισμα, η διαδικασία “παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τις Διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και πλειάδα αρχών του Δικαίου”.

Επίσης, όπως αναφέρεται, “δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τους υπαλλήλους που πλήττονται από τη δικαιική αυτή μεταβολή (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικά δικαιώματα)”.

Προστίθεται ακόμα:

“Καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. Αποδυναμώνει τον Δήμο, ο οποίος δεδομένων των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει με την εφαρμογή του Καλλικράτη από 1/1/2011, αλλά και των πλέον των 200 νέων αρμοδιοτήτων από 1/1/2013, ιδιαίτερα μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα (πρόνοια, παιδεία κ.λπ.), δεν θα έχει στην διάθεσή του το απαιτούμενο δυναμικό για την εφαρμογή τους. Και “ξεχνάει” τον αντικειμενικό στόχο των Ο.Τ.Α. ο οποίος έχει κοινωνικό χαρακτήρα”.

Επιπλέον, σημειώνεται στο ψήφισμα ότι το συνολικό χρέος των Ο.Τ.Α. αναλογεί περίπου μόνο στο 0,9% του συνολικού Δημόσιου Χρέους του κράτους και είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόδοση πόρων παρελθόντων ετών, για τα οποία η σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μηδενική. Ζητείται, παράλληλα, να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για την ανατροπή του μέτρου της διαθεσιμότητας και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με όλα τα ένδικα μέσα κατά των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, εκφράζεται η πλήρης αντίθεση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων «σε διατάξεις χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης και κατάργησης της αυτοτέλειάς της» και καλεί την ΚΕΔΕ, μέσα από έκτακτο συνέδριό της, “να προχωρήσει αγωνιστικά στην ακύρωση αυτών των επιδιώξεων”.

Αιτιολογώντας την άρνησή του να συμπεριληφθεί η πρόταση Σοφιανού, που θα διασφάλιζε ότι δεν θα εκδοθεί καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μετακινούνται αυτομάτως σε άλλη υπηρεσία και δήλωσε ότι θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη σχετικά με το νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα