Ο καθηγητής Συρίγος απαντά για τη νέα του στοχοποίηση: Τί κοινωνία θέλουμε;

Ο καθηγητής Συρίγος απαντά για τη νέα του στοχοποίηση: Τί κοινωνία θέλουμε;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Δέχθηκε επίθεση μέσα στο Πάντειο και τώρα είδε το πρόσωπό του σε αφίσσες με την αναφορά "αυτός είναι ο φασίστας". Ο καθηγητής 'Αγγελος Συρίγος μοιράζεται τον προβληματισμό του που ξεφεύγει από τα όρια της επίθεσης στο πρόσωπό του

Με μια ανάρτηση στο facebook  ο καθηγητής του Παντείου, Άγγελος Συρίγος, απαντά σε όσους τον έχουν στοχοποιήσει, στηλιτεύει στάση της αστυνομίας, περιγράφει τη δικαστική εμπειρία στη δίκη του ενός νεαρού που συνελήφθη για την επίθεση σε βάρος του μέσα στο Πανεπιστήμιο και διερωτάται “τι κοινωνία θέλουμε;” τονίζοντας πως πλέον το “θέμα δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε”.

Η ανάρτηση του καθηγητή έρχεται μετά από την τοιχοκόλληση αφισών τόσο πέριξ του Πανεπιστημίου όσο και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που έχουν τη φωτογραφία του με τίτλο “Αυτός είναι ο φασίστας”, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της Συγκλήτου που κάνει λόγο για αφίσα “δίκην ρωμαϊκών προγραφών”, ενώ τη στήριξη του στο Άγγελος Συρίγο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας. Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;” αναφέρει ο καθηγητής.

Η στοχοποίηση του καθηγητή ξεκίνησε όταν πριν λίγους μήνες έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που έγραφαν συνθήματα σε φρεσκοβαμμένο τοίχο του Παντείου Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα εκείνοι να του επιτεθούν. Ακολούθησε η εισβολή νεαρών σε ομιλία του η οποία διεκόπη καθώς φώναζαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό.

Ολόκληρο το κείμενο του καθηγητή:

«Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ;

Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε). Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.

Έτσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο. Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου. Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:

-Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό «άσυλο»- αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα…

-Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.

– μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών -που τους έχουν βαφτίσει «φυτά»- δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.

-Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο «τα οκτώ καθάρματα του Παντείου». Αφορούσε σε καθηγητές που για κάποιο λόγο «ενοχλούσαν».

-Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας.

Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;».

Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε.

Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα