Τούρκος σκηνοθέτης για Αγία Σοφία: Έχουμε έναν αλλοπρόσαλλο πρόεδρο

Τούρκος σκηνοθέτης για Αγία Σοφία: Έχουμε έναν αλλοπρόσαλλο πρόεδρο
Η Αγία Σοφία Eurokinissi

"Πραγματικά έχω λυπηθεί πολύ.. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε έναν αλλοπρόσαλλο πρόεδρο" είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος σκηνοθέτης

Ο σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουλενσόι μίλησε στο OPEN για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

“Πραγματικά έχω λυπηθεί πολύ, γιατί η Αγία Σοφία μέχρι σήμερα ήταν μουσείο και ως μουσείο η Αγία Σοφία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας. Ως ένας χώρος που αντικατόπτριζε τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας, όταν έμπαινε ένας Χριστιανός μέσα στο μουσείο αισθανόταν ότι επισκεπτόταν έναν χώρο δικό του. Όταν έμπαινε ένας μουσουλμάνος αισθανόταν αντίστοιχα ότι επισκεπτόταν ένα δικό του τζαμί. Ήταν ένας σημαντικός χώρος διεθνώς, με το να είναι μουσείο ο κάθε άνθρωπος αισθανόταν αυτό που ήθελε να αισθανθεί.”, υποστήριξε ο Τούρκος σκηνοθέτης.

Ενώ συνέχισε: “Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε έναν αλλοπρόσαλλο πρόεδρο. Πριν από έναν μήνα έλεγε ότι ‘γεμίστε το Μπλε Τζαμί ή το μεγάλο τζαμί στην Τσάμλιτζα και μετά θα σκεφτούμε για την Αγία Σοφία’. Δεν σκεφτόταν καν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά ξαφνικά αποφάσισε διαφορετικά και στην πολιτική υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Εγώ ως Τούρκος αισθανόμουν πολύ περήφανος επειδή είχαμε ένα τέτοιο μνημείο στο έδαφός μας. Ήταν μία πολιτική απόφαση. Σίγουρα από πίσω υπάρχει κάποιος λόγος, κάποια αιτία, γιατί ούτε ο λαός το ζήτησε. Πριν από ένα μήνα δεν υπήρχε καν ένα τέτοιο θέμα, άλλα έλεγε τότε και μόλις ένα μήνα μετά ξαφνικά βλέπουμε να γίνεται τζαμί. Οι αλλαγές σίγουρα θα βλάψουν το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Γιατί; Θα πω κάτι απλό. Στην Αγία Σοφία δεν υπάρχει θέρμανση. Το χειμώνα πώς θα γίνεται η προσευχή; Στην Αγία Σοφία σήμερα απαγορεύεται από την UNESCO ακόμη κι ένα καρφί να καρφώσεις”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version