Οι εγκλωβισμένοι των νησιών: Συνωστισμένοι πρόσφυγες σε συνθήκες ψύχους

Οι εγκλωβισμένοι των νησιών: Συνωστισμένοι πρόσφυγες σε συνθήκες ψύχους

Ζωτικής σημασίας η ταχύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση της, ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς. “Η ανάγκη για καλύτερη παροχή προστασίας θα γίνει ακόμα πιο έντονη αυτό το σαββατοκύριακο, όταν αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία στα νησιά, και αυτό μας έχει ανησυχήσει”, αναφέρουν οι άνθρωποι της Υ.Α.

Όπως διευκρινίζεται ακόμη:

Σήμερα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παρόλο που η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Σχετικές δηλώσεις έκανε στη Γενεύη, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. κ. Άντριαν Έντουαρντς, επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και την Λέσβο. Ειδικότερα:

Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δε διαθέτουν θέρμανση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παρόλο που η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Στη Σούδα της Χίου, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας να εγκαταστήσουμε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και στέλνουμε περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Παρέχονται επίσης περισσότερα καύσιμα για την παροχή θέρμανσης.

Στη Λέσβο, δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί στη Μόρια για να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Μία ακόμα βρίσκεται στις βόρειες ακτές. Σε συνεργασία με την Eurorelief, πραγματοποιούνται κι άλλες εργασίες που αφορούν τη μόνωση και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε περισσότερες σκηνές”.

Οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα επιτρέπονται μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. Στην καθυστέρηση των μεταφορών έχει συμβάλλει ο αργός ρυθμός της καταγραφής ή του εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, και παλαιότερα η έλλειψη κατάλληλων χώρων στην ενδοχώρα. Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στο μεγάλο συνωστισμό των χώρων φιλοξενίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για πολύ λιγότερους ανθρώπους, και στην αύξηση των κινδύνων στον τομέα της προστασίας.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Υ.Α., “στην ενδοχώρα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε μόλις πριν λίγες εβδομάδες μειώνονται. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Υ.Α. ολοκλήρωσε τις εργασίες προετοιμασίας όλων των χώρων φιλοξενίας που της είχαν ανατεθεί από τις ελληνικές αρχές και παράλληλα ολοκληρώνει εργασίες αναβάθμισης των υποδομών και σε άλλους χώρους. Σε κάποιους χώρους όπου οι συνθήκες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, μεταφέραμε τους ανθρώπους σε καλύτερες δομές στέγασης. Συνολικά, η Υ.Α. έχει δημιουργήσει 21.000 θέσεις στέγασης σε διαμερίσματα, σε άλλα κτίρια ή με οικογένειες. Περίπου 700 θέσεις έχουν βρεθεί για ασυνόδευτα παιδιά σε ειδικές δομές”.

Η Υ.Α. υπενθυμίζει στις χώρες της Ε.Ε. τη συνεχή και επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί λύση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσω της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ε.Ε., ο οποίος είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015 για μια περίοδο δύο ετών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 12% των 66.400 θέσεων που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά και αποτελεί εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.

Η Υ.Α. καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να σεβαστούν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και να προσφέρουν επιπλέον θέσεις χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Τα παραπάνω έρχονται λίγο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ενδεικτικά πως “κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα”.

“Χωρίς βέβαια τη συμφωνία Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που κάνουμε δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει. Θα είχαμε άλλους 100.000 ανθρώπους, που θα έπρεπε να περιθάλψουμε”, πρόσθεσε.

Για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, ξεκαθάρισε ότι όποια δεν καταγραφεί στο ανάλογο Μητρώο μέχρι τον Μάρτιο δεν θα μπορεί να δουλέψει σε κέντρα φιλοξενίας και παραδέχτηκε ότι “χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα βγάζαμε πέρα στην πρώτη φάση”.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης, ότι πρέπει η ΕΕ να αποκαταστήσει την ευθύνη που έχει αναλάβει για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, η οποία προχωρά σε πολύ αργούς ρυθμούς, κάνοντας λόγο για υποκρισία “όσον αφορά το πλάνο για τα ασυνόδευτα παιδιά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα