Οικογένεια νεκρού βρέφους: “Αν δεν ζητήσει δημόσια συγνώμη ο ιατροδικαστής θα κινηθούμε νομικά”

Οικογένεια νεκρού βρέφους: “Αν δεν ζητήσει δημόσια συγνώμη ο ιατροδικαστής θα κινηθούμε νομικά”
Στιγμιότυπο από μονάδα νοσηλείας του νοσοκομείου Παίδων Eurokinissi

Μετά από ένα αλαλούμ στην υπόθεση του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία ο πατέρας δικαιώθηκε. "Να είμαστε πιο προσεκτικοί προτού μιλήσουμε στα Μέσα", συνέστησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Τέλος και τυπικά μπήκε την Τρίτη στην ταλαιπωρία του πατέρα και του θείου, καθώς και των υπόλοιπων συγγενών του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία, ο θάνατος του οποίου εξελίχθηκε σε σίριαλ, καθώς στην αρχή εκφράστηκε η άποψη περί σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που ανέφερε και ένας από τους ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροτομή τη Δευτέρα. 

Η εκδοχή ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς το μεσημέρι της Τρίτης, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και δεν ανέφερε τίποτα περί σεξουαλικής κακοποίησης με αποτέλεσμα ο πατέρας και ο θείος του βρέφους να αφεθούν ελεύθεροι.

“Στο τέλος έλαμψε η αλήθεια. Ήταν διπλό χτύπημα για μένα γιατί από τη μία έχασα το παιδί μου και από την άλλη με κατηγορούσαν ότι είμαι βιαστής.  Από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκα με τις Αρχές σε όλα τα επίπεδα. Απάντησα σε ότι με ρωτούσαν” είπε ο πατέρας του νεκρού βρέφους μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Παράλληλα ο δικηγόρος της οικογένειας ζήτησε από τον ιατροδικαστή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το λάθος του ειδάλλως η οικογένεια θα κινηθεί νομικά. 

Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος

Στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου «δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρη Λέων.

Σύμφωνα με τον κ.Λέων, στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια», ενώ πρόσθεσε πως «αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Να είμαστε πιο προσεκτικοί προτού μιλήσουμε στα Μέσα

“Να είμαστε πιο προσεκτικοί προτού μιλήσουμε στα Μέσα”, συνέστησε επίσης ο κ. Λέων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία” είπε. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα. «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version