Οικογενειακά ταξίδια: Ζήστε την περιπέτεια με ασφάλεια

Οικογενειακά ταξίδια: Ζήστε την περιπέτεια με ασφάλεια
Family walking on cliffside path Getty Images/iStockphoto

Ταξιδεύετε οικογενειακώς; Αν είστε προνοητικοί και οργανωμένοι, δεν υπάρχει «απαγορευτικό» ως προς τον προορισμό ούτε ως προς τις εμπειρίες που θα ζήσετε

Βρίσκεστε πλέον σε εκείνο το στάδιο της ζωής σας που έχετε να φροντίσετε κι άλλους εκτός από τον εαυτό σας; Τα παιδιά αλλάζουν τον τρόπο ζωής ενός ζευγαριού και, σε πολλές περιπτώσεις, σηματοδοτούν το τέλος μιας ανέμελης και ίσως περιπετειώδους ζωής. Όμως η διάθεση για εξερεύνηση και η περιέργεια δεν έχουν ηλικία – κι αυτό αφορά όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς. Για τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί με τους γονείς τους, ο κόσμος είναι ένα μαγικό μέρος με συναρπαστικές προκλήσεις κι εμπειρίες.

Αν πρόκειται για εξωτικά ταξίδια, η επαφή με άλλους πολιτισμούς ανοίγει τους ορίζοντες του παιδιού και του προσφέρει ερεθίσματα που θα χρησιμεύσουν στο να διαμορφώσει έναν προσαρμοστικό χαρακτήρα. Για τους γονείς, τα ίδια ταξίδια μπορεί να είναι η ευκαιρία να δουν με άλλο μάτι έναν τόπο που ήδη έχουν επισκεφθεί ή μια αγαπημένη τους δραστηριότητα στη φύση. Το τι και το πού ασφαλώς σχετίζονται με τις επιθυμίες και το budget του ταξιδιώτη, αλλά τελικά δεν έχουν μεγάλη σημασία. Μπορεί να είναι ένας απλός περίπατος στην Πάρνηθα, ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη, μια φωτογραφική εξόρμηση στις Πρέσπες ή ένα σαφάρι στην Κένυα. Σημασία έχει το «μαζί», η κοινή εμπειρία – είτε ατενίζει κανείς την καλντέρα της Σαντορίνης είτε νιώθει δέος μπροστά στο στόμιο της Αίτνας που καπνίζει…

Η διάθεση για περιπέτεια, βεβαίως, δεν αναιρεί τον προγραμματισμό και την οργάνωση που χρειάζονται τα ταξίδια, ιδίως αυτά που γίνονται σε μακρινούς προορισμούς ή περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες. Ο κοινός νους βοηθάει, αλλά δεν φτάνει. Αν ταξιδεύετε μόνοι σε μια χώρα που δεν είχατε μέχρι τώρα επισκεφθεί, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε, για τις υποδομές της (ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με την παροχή πρώτης βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας), της συνήθειες των ανθρώπων της, την κατάλληλη εποχή για να την επισκεφθείτε ή ακόμη και την πολιτική της κατάσταση, εφόσον σχετίζεται με την πιθανότητα να ξεσπάσουν αναταραχές που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Συναντήσαμε την Ανδριάνα Κοκκίου, underwriter του Κλάδου Προσωπικών Ασφαλίσεων της εταιρίας AIG, η οποία ανέφερε σχετικά:

«Εάν παλαιότερα θεωρούσαμε ότι η επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος δεν είναι η βασική προτεραιότητα για την οργάνωση ενός ταξιδίου, στην εποχή μας, δεδομένου των κοινωνικοοικονομικών μεταβολών, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ειδικότερα, εάν ο ενδιαφερόμενος σχεδιάζει να οργανώσει μόνος του ή οικογενειακώς, ένα ταξίδι σε μια χώρα του εξωτερικού, καλό θα ήταν να συμπεριλάβει στα πλάνα του κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα, με σκοπό να απολαύσει τις διακοπές του ξέγνοιαστα και με ασφάλεια. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είναι πιθανόν να συμβούν ατυχήματα, καθυστερήσεις (με σκοπό να χαθούν αεροπορικές πτήσεις), απώλειες αποσκευών και ξαφνικές ασθένειες , ικανά περιστατικά για να προκαλέσουν αναστάτωση και βγάλουν τον καθένα εκτός ταξιδιωτικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η AIG με παγκόσμια παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες, έχει δημιουργήσει τα κατάλληλα προγράμματα Ασφάλισης Ταξιδιών Αναψυχής, που διακρίνονται στις κατηγορίες Value, Silver, Gold και VIP, με στόχο ο ταξιδιώτης να έχει τη δυνατότητα μέσα από μια ευρεία γκάμα παροχών, να επιλέξει το αντίστοιχο πρόγραμμα ανάλογα με τις απαιτήσεις και το προορισμό του.»

Άλλα ζητήματα που χρειάζονται πρόβλεψη είναι η προστασία των ταξιδιωτικών σας εγγράφων (εφοδιαστείτε με φωτοτυπίες τους ή φωτογραφίστε τα και αποστείλετέ τα σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία έχετε συνεχώς πρόσβαση, ώστε σε περίπτωση που τα χάσετε να μπορείτε να παρουσιάσετε αντίγραφά τους στην πρεσβεία), η μέριμνα για εμβολιασμούς που πιθανώς απαιτούνται σε κάποιες περιοχές, η προστασία των προσωπικών σας αντικειμένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και, γενικά, η ενημέρωση για τους ασφαλέστερους τρόπους μετακίνησης. Στα ξενοδοχεία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης, ασφαλίζετε με το σύρτη την πόρτα του δωματίου και χρησιμοποιήστε το χρηματοκιβώτιο στο δωμάτιο ή τη ρεσεψιόν για τη φύλαξη εγγράφων και πολύτιμων αντικειμένων.

Όσον αφορά την ασφάλειά σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, σκόπιμο είναι να μην παρουσιάζετε «εικόνα τουρίστα» (για παράδειγμα, ανοίγοντας ένα μεγάλο χάρτη στη μέση μιας πολυσύχναστης περιοχής) – κι αυτό δεν αφορά απαραιτήτως προορισμούς που θεωρούνται όχι ιδιαίτερα ασφαλείς. Ισχύει, λόγου χάρη, στο Μεξικό, αλλά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να το εφαρμόζει κανείς και στη Ράμπλα της Βαρκελώνης.

Φυσικά δεν γίνεται να τα προβλέψει κανείς όλα – άλλωστε τις περισσότερες φορές το ρίσκο είναι συνυφασμένο με τη χαρά του ταξιδιού. Μπορεί, ωστόσο, να μελετήσει τις καλύψεις που προσφέρει ένα σωστά δομημένο ασφαλιστικό πρόγραμμα , ώστε να απολαύσει με ξενοιασιά τις εξορμήσεις του και να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ασφαλές πλαίσιο για το ταξίδι με τους αγαπημένους του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα