Όλα του πάρκινγκ δύσκολα. Η ελεγχόμενη στάθμευση τα πρόστιμα και οι τιμές

Όλα του πάρκινγκ δύσκολα. Η ελεγχόμενη στάθμευση τα πρόστιμα και οι τιμές

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι περιοχές εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Αθηναίων χωρίζονται σε ζώνες. Δείτε σε ποιες

Μία κοινωνία για να μπορέσει να προχωρήσει και να προοδεύσει χρειάζεται παιδεία και νόμους. Εάν ένα απ’ τα δύο αφαιρεθεί, τότε παραλύει και μετατρέπεται σε ζούγκλα. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι η -κάθε χρόνο και χειρότερη- εικόνα της Αθήνας που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ.

Για την δημιουργία αυτού το προβλήματος δύο είναι οι αιτίες. Απ’ τη μία βλέπουμε ιδιωτικά πάρκινγκ που για μία ώρα ζητούν τον «ουρανό με τ’ άστρα» και απ’ την άλλη έχουμε ασυνείδητους πολίτες που παρκάρουν όπου λάχει παράνομα, αδιαφορώντας αν ενοχλούν ή παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Συχνές είναι οι απορίες πολιτών από πού μπορούν να προμηθευτούν κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, τι ακριβώς είναι και ποιες περιοχές καλύπτει. Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης συμβάλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Το σύστημα εφαρμόζεται στο ιστορικό κέντρο, στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα και στου Ψυρρή ενώ απ’ το 2010 έχει επεκταθεί και στις περιοχές Μεγάρου Μουσικής, Γηπέδου Παναθηναϊκού, Γουδή, Ιλισίων και Θησείου

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει 2.538 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους 1.956 θέσεις για τους και 1.000 θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις μέρες και ώρες. Επίσης τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ του οχήματός τους.

Για τους επισκέπτες η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση μισής ώρας σε 50 λεπτά και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση

1) Ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 0.50 ευρώ, 1 ευρώ και 2 ευρώ).Οι κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα κλπ.).

2) Πλαστικές κάρτες προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 5,10,20,50 ευρώ) και επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο διαχείρισης (1577). Και αυτές οι κάρτες διατίθενται από περίπτερα και απ’ την εταιρία διαχείρισης του συστήματος (Parkmobile)

3) Οι θέσεις ειδικής χρήσης για τις οποίες προβλέπεται καταβολή ετήσιου τέλους 1.800 ευρώ κατά την αρχική εφαρμογή, δεσμεύονται από το Δήμο και διατίθενται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση ορισμένων επαγγελματικών αναγκών (π.χ. υπουργεία, οργανισμοί κοινής ωφελείας, νοσοκομεία, ξενοδοχεία) και όποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Πρόστιμα

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών  χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 20 ευρώ (το οποίο μπορεί να καταβληθεί με έκπτωση 50% εντός 10 ημερών).

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου ή στις ειδικές θέσεις, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 80 ευρώ (το οποίο, επίσης, μπορεί να καταβληθεί με έκπτωση 50% εντός 10 ημερών).

Οι περιοχές εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Αθηναίων χωρίζονται σε ζώνες και είναι οι ακόλουθες:

-Ζώνη 1

Περιλαμβάνει την περιοχή της οδού Ρηγίλλης και του ξενοδοχείου Hilton. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Χατζηγιάννη Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Ηρώδου Αττικού, Π. Αραβαντινού, Μελεάγρου, Στησιχόρου, Λυκείου, Ηρώδου Αττικού.

-Ζώνη 2

Περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της περιοχής Κολωνακίου με φυσικό όριο την Πλατεία Δεξαμενής (ανήκει στη ζώνη 3) και την πλατεία Φιλικής Εταιρείας (ανήκει στη ζώνη 2). Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Ι. Γενναδίου, Σουηδίας, Αριστοδήμου, Χοϊδά, Δώρας Δίστρια, Αριστίππου, Μαντζαβελάκη, Ξανθίππου, Γλύκωνος, Πλατεία Δεξαμενής, Ξάνθου, Αναγνωστοπούλου, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Κουμπάρη.

-Ζώνη 3

Περιλαμβάνει την υπόλοιπη (δυτική) περιοχή του Κολωνακίου και το νότιο τμήμα της περιοχής του κέντρου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Κουμπάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Αναγνωστοπούλου, Ξάνθου, πλατεία Δεξαμενής, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Μαντζαβελάκη, Ευέλπιδος Ηλ. Ρογκάκου, Οίτης, Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου.

-Ζώνη 4

Περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της περιοχής του Κέντρου και των Εξαρχείων. Ορίζεται από τις οδούς: Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου, Πατησίων, Στουρνάρη, Σουλτάνη, Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Ιπποκράτους, Ο. Μερλιέ.

-Ζώνη 5

Περιλαμβάνει την περιοχή του εμπορικού τριγώνου, διευρυμένη με τη λωρίδα της περιοχής του Κέντρου μέχρι την Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Πανεπιστημίου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Όθωνος, Πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Αθηνάς, Πλατεία Ομονοίας, Αιόλου.

-Ζώνη 6

Περιλαμβάνει την περιοχή του Ψυρρή και την περιοχή της Γερανίου. Ορίζεται από τις οδούς: Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Ερμού, Μελιδόνη, Αγ. Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Σαλαμίνος, Πειραιώς, Πλατεία Ομονοίας.

-Ζώνη 7

Περιλαμβάνει την περιοχή της Πλάκας. Ορίζεται από τις οδούς: Ερμού, Πλατεία Συντάγματος, Λ. Βασ. Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Θρασύλλου, Στράτωνος, Θεωρίας, Αρετούσας, Βρυσακίου, Αδριανού, Άρεως, Πλατεία Μοναστηρακίου.

-Ζώνη 8

Περιλαμβάνει την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Ορίζεται από τις οδούς : Αριστοδήμου, Σουηδίας, Ι. Γενναδίου, Λ. Βασ. Σοφίας, Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μερκούρη, Κλεομένους.

-Ζώνη 9

Περιλαμβάνει την περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ορίζεται από τις οδούς: Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μελά . Μ. Μερκούρη, Κόνιαρη, Λ. Αλεξάνδρας. Λ. Βασ. Σοφίας.

-Ζώνη 10

Περιλαμβάνει την περιοχή Γουδή. Ορίζεται από τις οδούς : Ξενίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου), Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Βασ. Σοφίας.

-Ζώνη 11

Περιλαμβάνει την περιοχή των Ιλισίων. Ορίζεται από τις οδούς: Ξενίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Χατζ. Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Ιλισίων, Λαοδικίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου).

-Ζώνη  Α΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Περιλαμβάνει την πλατεία μπροστά από την είσοδο του 1ου Νεκροταφείου. Ορίζεται από τις οδούς Τριβωνιανού, Μάλαμου και Δέφνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA

Αναλυτικός Φορολογικός Οδηγός με 60 σημεία-SOS για σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε1
Το ΔΝΤ κόβει, ο ESM ράβει, τα μέτρα έρχονται, η δόση… φεύγει
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα