Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επιχείρησης μετακίνησης προσφύγων από την Ειδομένη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επιχείρησης μετακίνησης προσφύγων από την Ειδομένη
A bus carrying migrants and refugees from the refugee camp of Idomeni to organised state camps during the evacuation operation of the refugee camp on May 24, 2016. SOOC

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αύριο

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη ομαλότητα, σήμερα αργά το απόγευμα, η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τη περιοχή της Ειδομένης.

Ειδικότερα από το πρωί, 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε 7 οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας:

  • Παλιό βιομηχανικό κτίριο Καραμανλή και πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο

  • Παλιό βιομηχανικό κτίριο έναντι του χώρου βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο

  • Σε αγρόκτημα στο Κτήμα Αλεξιάδη του Ομίλου ALEXIL, στην περιοχή Δερβένι

  • Αποθήκη Φέσσα στο Ωραιόκαστρο

  • Σε καταυλσιμό στη Ν. Καβάλα, Κιλκίς

  • Σε καταυλισμό στο Βαγιοχώρι, στον Δήμο Βόλβης

  • Σε καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, το πρωί. Υπενθυμίζεται, πως ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη άγγιζε τα 9.000 άτομα, ενώ αύριο θα δοθεί προτεραιότητα στο να αδειάσουν από σκηνές και κόσμο οι σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η φάση απομάκρυνσης των σκηνών και του κόσμου που βρισκόταν εκτός του άτυπου καταυλισμού και στα χωράφια.

Λίγο πριν φύγουν τα τελευταία πέντε λεωφορεία, ομάδα περίπου 40 “αλληλέγγυων” μαζί με μετανάστες σήκωσαν πανό με συνθήματα διαμαρτυρίας, μπροστά από το σημείο που βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όμως δεν προκάλεσαν επεισόδια ούτε εμπόδισαν τα λεωφορεία να φύγουν.

Το πρωί έγιναν τρεις προσαγωγές Ελλήνων, που μοίραζαν αραβόφωνη μετάφραση εφημερίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα