Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα
Πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ) Eurokinissi

Σε ύφεση οι τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν χθες. Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν και σήμερα

Καλύτερη είναι η εικόνα σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή.

Εβδομήντα εννέα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου (από χθες στις 06:00 έως σήμερα το πρωί), σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε ύφεση βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν χθες. Ειδικότερα:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Φαρακλό, στη Νεάπολη Λακωνίας. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 132 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 5 οχήματα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Καρέα. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο, 61 υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής, όπου επιχειρούν αυτή την ώρα 65 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ν. Αρτάκη, στην Εύβοια. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα των ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 02:10 σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο. Στην επιχείρηση κατάσβεσής της συμμετέχουν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 3 υδροφόρες ΟΤΑ και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4), σύμφωνα με το Xάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, υπάρχει στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση φωτιάς:

1.Να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

2.Να απομακρύνονται έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πάνω από 600 στρέμματα πεύκων, ελαιών και θάμνων, κάηκαν στο Αφράτι της Χαλκίδας

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Αφράτι της Χαλκίδας και ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί εκεί απ όλη την κεντρική Ελλάδα, προσπαθούν να ελέγξουν τις κρίσιμες περιοχές. Η πτώση της έντασης του άνεμου, έδωσε την ευκαιρία στα επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τα μέτωπα, και ήδη έχουν αναπτυχτεί οι επίγειες δυνάμεις στα κυρίως μέτωπο της φωτιάς, της οποίας η ένταση έχει μετριαστεί.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά την μία το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Πισσώνας και Αφράτι κοντά στη Ν. Αρτάκη της Χαλκίδας και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα σπίτια στο χωριό Αφράτι, και η πυροσβεστική με την αστυνομία έδωσαν εντολή για εκκένωση σπιτιών για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή και ένας οικισμός Ρομά για λόγους ασφαλείας.

Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν από πολύ νωρίς, 18 οχήματα της πυροσβεστικής και 50 πυροσβέστες, όπως και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος – ενώ από πολύ νωρίς επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί πάνω από 600 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής, ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση ενώ οι πυροσβέστες ερευνούν την περίπτωση εμπρησμού, καθώς έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα