Όμηρος Ευστρατιάδης: Οι άνθρωποι της τηλεόρασης πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον Στάθη

Όμηρος Ευστρατιάδης: Οι άνθρωποι της τηλεόρασης πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον Στάθη

"Δεν έκανε ποτέ βιντεοταινίες ο Ψάλτης" δηλώνει στο NEWS247 ο γνωστός σκηνοθέτης και μιλά για τις άγνωστες πλευρές του δημοφιλούς ηθοποιού και την τελευταία φορά που τον είδε στον Άγιο Σάββα

Η απώλεια του αγαπημένου ηθοποιού Στάθη Ψάλτη βύθισε στο πένθος την πολιτιστική σκηνή της χώρας και τους αμέτρητους θαυμαστές του και άφησε πίσω ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό.

Μέσα από το έργο του και τα εκφραστικά του μέσα, ο Στάθης Ψάλτης κατάφερε να κερδίσει τα χαμόγελα και τη συμπάθεια των θεατών και να γίνει για εκείνους ένα οικείο και αγαπητό πρόσωπο.

Το News247 μίλησε με τον σκηνοθέτη Όμηρο Ευστρατιάδη, έναν από τους στενούς συνεργάτες του Στάθη Ψάλτη, λίγο πριν ξεκινήσει για να πει το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο φίλο του.

Εμφανώς φορτισμένος, ο κ. Ευστρατιάδης μίλησε για άγνωστες πλευρές του δημοφιλούς ηθοποιού, τη νέα δουλειά που ετοίμαζαν μαζί καθώς και την τελευταία φορά που τον είδε στο νοσοκομείο.

Πείτε μας δύο λόγια για τον Στάθη Ψάλτη όπως τον γνωρίσατε. Τι άνθρωπος ήταν;

«Όταν ένας άνθρωπος φύγει από τη ζωή, όλοι του πλέκουν ένα τεράστιο εγκώμιο για το “πόσο καλός άνθρωπος ήταν”. Δεν χρειάζεται να πλέξω εγκώμιο. Ό, τι και να πω είναι λίγο για τον Στάθη, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που μόνο προσφορά έκανε χωρίς να υπολογίζει τον εαυτό του. Ο ίδιος πιθανώς να υπέφερε αλλά όταν έβρισκε να υποφέρει ένας άλλος, μπορεί να έμενε χωρίς μία για να τον βοηθήσει. Ήταν τέτοιος άνθρωπος αλλά δεν τα έλεγε αυτά ποτέ, δεν ήθελε να γίνουν γνωστά. Τα γνωρίζω πολύ καλά αυτά γιατί τον ζούσα από πολύ κοντά.

Ο Στάθης πιθανώς να υπέφερε αλλά όταν έβρισκε να υποφέρει ένας άλλος, μπορεί να έμενε χωρίς μία για να τον βοηθήσει

Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει οι άνθρωποι της τηλεόρασης να ζητήσουν μια μεγάλη συγγνώμη από τον Στάθη Ψάλτη. Γιατί έναν τέτοιο ηθοποιό θα έπρεπε να έπρεπε να τον είχαν στην τηλεόραση πρώτο. Τέτοιοι ηθοποιοί δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπάρχει και Μουστάκας. Και δυστυχώς όλους τους αναγνωρίζουμε όταν πεθάνουν και μετά. Είναι ντροπή για τον χώρο της τηλεόρασης κυρίως. Γιατί ο κινηματογράφος τον Στάθη τον τίμησε.

Και αυτοί οι ηλίθιοι δημοσιογράφοι – και τους λέω ηλίθιους όταν αναφέρουν ότι ο Στάθης έκανε βιντεοταινίες του ’80- είναι τόσο γελοίοι γιατί ο Στάθης δεν έκανε ποτέ βιντεοταινίες. Όλες του οι ταινίες είναι κινηματογραφικές. Και οι κινηματογραφικές ταινίες δόθηκαν σε κάποιες εταιρείες που είχαν βίντεο και τις κυκλοφόρησαν και σε βιντεοκασέτα.

Δεν έκανε ποτέ βιντεοταινίες ο Ψάλτης

Δεν έκανε ποτέ βιντεοταινίες. Αυτό είναι κάτι που θέλω να το καταλάβουν όσοι ανεγκέφαλοι μιλάνε για Ψάλτη και λένε βιντεοταινίες του ’80. Μόνο φιλμ γύριζε ο Στάθης.

Μην το ξαναπούν, είναι ντροπή: οι βιντεοταινίες ήταν η καταστροφή του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν μπορώ να πω όμως ότι δεν έκαναν βιντεοταινίες ο Μουστάκας και ο Βουτσάς. Έκαναν, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν να επιλέγουν με ποιους συνεργάτες γύριζαν βιντεοταινίες και το αποτέλεσμα είχε ένα επίπεδο. Δεν ήταν γελοίες της μιας μέρας για να ‘κονομήσουν οι εταιρείες».

Έχετε μια ιστορία με τον Στάθη Ψάλτη που θα θέλατε να μοιραστείτε.

«Είναι πολλές οι ιστορίες που έχω ζήσει μαζί του. Στάθης δεν υπάρχει άλλος. Και εγώ δεν πίστευα ότι μπορεί να φύγει τόσο νωρίς. Ετοιμάζαμε μια δουλειά μαζί. Αλλά το χάλι, στο οποίο έχει οδηγήσει την τηλεόραση η κυβέρνηση, δεν μας άφησε να κάνουμε τίποτα. Πάγωσαν για έναν, ενάμιση χρόνο τα πάντα και δεν γινόταν τίποτα.

Εγώ ήθελα ξεκινήσω τους “Άστεγους”, μια σειρά με πρωταγωνιστές τον Ψάλτη και τον Δημήτρη Πιατά και δεν μπορούσα να ξεκινήσω. Σε ποιο κανάλι; Τα κανάλια έχουν φεσώσει όλον τον κόσμο. Εγώ έχω να πληρωθώ από τα κανάλια από το 2014. Εκείνο που κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι, είναι να μην πληρωθεί ο κόσμος του θεάματος για τη δουλειά του. Κλείνουν το MEGA, χρωστάει το MEGA μόνο στον οργανισμό μας δυόμιση εκατ. ευρώ σε δικαιώματα για τις σειρές που προβάλλει.  

Ό,τι και να πω είναι λίγο για τον Στάθη, έναν άνθρωπο που ήταν μοναδικός για μένα σαν ηθοποιός και κυρίως ο Στάθης δεν ήταν κωμικός. Ήταν περισσότερο δραματικός. Η σειρά αυτή που θα έκανα, οι “Άστεγοι”, θα ήταν μια σειρά που περισσότερο θα είχε συγκίνηση παρά γέλιο. Θα ήταν για δύο αστέγους που συναντιούνται στον δρόμο. Την παραγωγή θα έκανε ο Γιάννης Καραγιάννης και το σενάριο είναι του Γιώργου Χασάπογλου, γραμμένο για τον Στάθη». 

Ποια ήταν η τελευταία φορά που του μιλήσατε.

«Στο νοσοκομείο ήταν. Στον Άγιο Σάββα τον είδα, στο δωμάτιο 613. Ήταν σε άσχημη κατάσταση. Ο ίδιος πίστευε ότι θα βγει από κει. Μου έκανε νοήματα, “προχώρα είμαι μαζί σου. Προχώρα να ξεκινήσουμε (τη σειρά)”.

Δεν πρόκειται να ξεχαστεί όμως. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν. Ζουν πάντα μέσα από τη δουλειά τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα