Ομόφωνα αθώος ο Άλεξ Ρόντος

Η αίθουσα του Εφετείου Αθηνών
Η αίθουσα του Εφετείου Αθηνών EUROKINISSI

Ο πρώην συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε κατηγορηθεί για την "αμαρτωλή" ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις που φέρεται ότι διασπάθισε περίπου 9 εκατ. ευρώ

Ομόφωνα αθώο κήρυξε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Άλεξ Ρόντο, άλλοτε στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, για το “πάρτι” που είχε στηθεί γύρω από ΜΚΟ με αντικείμενο ενασχόλησης την αποναρκοθέτηση σε περιοχές της Βοσνίας, του Ιράκ και του Λίβανου.

Η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην υπόθεση της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία φέρεται να εισέπραξε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000-2004, αφορά την ιδιότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, που είχε υπό την εποπτεία του ΜΚΟ.

Σήμερα, έπειτα από τρία χρόνια, η υπόθεση ρίχνει αυλαία καταδικάζοντας τέσσερις απ' τους οκτώ κατηγορούμενους.

Σε ό,τι αφορά τον Ρόντο, το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι η υπογραφή του ήταν η τελευταία που μπήκε στα έγγραφα για την επίμαχη επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ και με την κίνηση του αυτή, όπως είπε, αποδέχτηκε καλόπιστα ότι οι υφιστάμενοι του έκαναν το καθήκον τους. Επιπλέον, ο κ. Ρόντος υπογράμμισε το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, για σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ, τον εμπόδιζαν να έχει άμεση εποπτεία της υπηρεσίας με αποτέλεσμα σε δυο περιπτώσεις να έχουν πλαστογραφήσει την υπογραφή του.

Για την υπόθεση καταδικάστηκαν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 ετών, η σύζυγός του Μαρία Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών, και οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός και Νικ. Μπάζας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 και 14 ετών.

Επίσης, οι δικαστές έκριναν αθώους τρεις υπαλλήλους υπουργείων οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Στους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ έφυγαν ελεύθεροι από το δικαστήριο καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματα αναστολής που υπέβαλαν. Μόνο στον δημοσιογράφο Κ. Τζεβελέκο το δικαστήριο επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπανδρέου για ΜΚΟ: Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και να με εμπλέξουν δια της πλαγίας

Ποιος είναι ο Αλεξ Ρόντος - γκρίζος διπλωμάτης για ειδικές αποστολές

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλέξανδρος Ρόντος

ADVERTISING

SHARE: