Οργή για εκατοντάδες νέους γιατρούς: Το ΕΚΠΑ ανέβαλε την ορκωμοσία τους δύο ημέρες πριν την τελετή

Οργή για εκατοντάδες νέους γιατρούς: Το ΕΚΠΑ ανέβαλε την ορκωμοσία τους δύο ημέρες πριν την τελετή
Γιατρός ISTOCK

Αν και είχαν ενημερωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου θα έδιναν-επιτέλους- τον όρκο του Ιπποκράτη, εν τέλει εκατοντάδες νέοι γιατροί έμαθαν εν τέλει ότι αυτή αναβλήθηκε για άγνωστο λόγο.

Διαφορετική αντιμετώπιση περίμεναν από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ οι εκατοντάδες νέοι και νέες ιατροί απόφοιτοι κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σεζόν 2020-2021. Αυτό που σίγουρα πάντως δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση είναι να ματαιωθεί η ορκωμοσία τους ελάχιστες ημέρες πριν αυτή διεξαχθεί και μάλιστα χωρίς να δοθεί επαρκής δικαιολόγηση.

Συνέβη πάντως. Και η αλήθεια είναι ότι εξόργισε τους πτυχιούχους γιατρούς οι οποίοι βέβαια εν τω μεταξύ έχουν αναλάβει υπηρεσία στο ΕΣΥ ως ειδικευόμενοι ή υπηρετούν στην ελληνική επαρχία ως αγροτικοί ιατροί.

Και αυτό σημαίνει ότι για να δώσουν το παρόν στην ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτούς τελετή (κατά την οποία θα ορκίζονταν με τον ιερό-για τους γιατρούς-όρκο του Ιπποκράτη) κανόνισαν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να είναι ελεύθεροι και να μην δουλεύουν. Ρεπό άλλαξαν, άδειες χρησιμοποιήθηκαν, εφημερίες πολλών συνεχόμενων ημερών δουλεύτηκαν για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να χαρούν μαζί με τους αγαπημένους τους το τέλος μίας δύσκολης διαδρομής.

Στο mail του NEWS 24/7 έφτασε σχετική καταγγελία από γιατρό που υπηρετεί ως ειδικευόμενος στην ελληνική επαρχία. Μεταξύ άλλων μάς έγραψε ότι”όλοι αποφοίτησαν από μια σχολή που στο τέλος τους απαξίωσε και όλοι μας δεν έχουμε πει τον όρκο του Ιπποκράτη παρότι τον υπηρετούμε δύο χρόνια τώρα στις θέσεις μας ο καθένας μας στο ελληνικό σύστημα υγείας”.

Ολοι οι απόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 έχουν φυσικά παραλάβει τα πτυχία τους. Λόγω όμως των μέτρων για την πανδημία η ορκωμοσία αρχικά αναβλήθηκε.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 440 πτυχιούχοι ιατροί έλαβαν e-mail από τη γραμματεία της Ιατρικής Σχολής με την οποία ενημερώνονταν ότι εντός του πρώτου τριμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023 θα λάμβαναν χώρα οι τελετές ορκωμοσιών που δεν είχαν γίνει λόγω των μέτρων για τον Covid-19.

Στις 10 Οκτωβρίου όσοι είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις τελετές, ενημερώθηκαν ότι αυτές θα γίνονταν την Τετάρτη 26/10. Τους ζητούσαν μάλιστα να δηλώσουν και τον αριθμό των ατόμων που θα έχουν μαζί τους (γονείς, συντρόφους, φίλους).

Και ενώ λοιπόν διευθέτησαν έτσι τις δουλειές τους για να δώσουν το παρόν, στις 24 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την τελετή, μ’ ένα mail οι πτυχιούχοι ενημερώθηκαν ότι τελικά υπήρξε αναβολή.

Επί λέξει, η σχετική ενημέρωση ανέφερε: “Με το παρόν σας γνωρίζουμε ότι το Σάββατο 22/10/2022, λάβαμε επείγουσα ενημέρωση από αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ, για αναβολή των προγραμματισμένων τελετών ορκωμοσίας πτυχιούχων προηγούμενων ακαδημαικών ετών στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών.Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση που δημιουργείται, τόσο σε εσάς προσωπικά όσο και στους οικείους σας”.

Οπως προκύπτει δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το λόγο της αναβολής. Τουλάχιστον γραπτώς. Και είναι γεγονός ότι η οργή περισσεύει. Κάποιοι όμως θα εξακολουθούν να αναρωτιούνται γιατί οι Ελληνες γιατροί δεν παραμένουν στην Ελλάδα να εργαστούν και προτιμούν το εξωτερικό…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα